Predviđa se pad svjetskih isporuka osobnih računala i tableta 2022. i 2023. pod izazovnim tržišnim uvjetima

Predviđa se pad svjetskih isporuka osobnih računala i tableta 2022. i 2023. pod izazovnim tržišnim uvjetima
DepositPhotos

Burna su vremena pred tržištima osobnih računala i tableta prema novoj prognozi Svjetskog kvartalnog praćenja osobnih računalnih uređaja IDC-a koji predviđa se da će globalne isporuke tradicionalnih računala pasti za 12,8 posto u 2022. na 305,3 milijuna jedinica, dok će isporuke tableta pasti za 6,8 posto na 156,8 milijuna.

Inflacija, slabljenje globalnog gospodarstva i porast kupnje u posljednje dvije godine vodeći su uzroci smanjenih izgleda. Daljnje smanjenje također se očekuje u 2023. jer je potražnja potrošača usporena, potražnja za obrazovanjem je u velikoj mjeri ispunjena, a potražnja poduzeća je potisnuta zbog sve lošijih makroekonomskih uvjeta. Predviđa se da će kombinirano tržište računala i tableta pasti za 2,6 posto u 2023. prije nego što se vrati na rast 2024.
"Iako se potražnja usporava, izgledi za isporuke ostaju iznad razina prije pandemije", rekao je Jitesh Ubrani, voditelj istraživanja za IDC Mobility and Consumer Device Trackers.

"Dugoročna potražnja bit će potaknuta sporim gospodarskim oporavkom u kombinaciji s osvježavanjem poslovnog hardvera kako se podrška za Windows 10 bliži kraju. Također se očekuje da će obrazovne implementacije i hibridni rad postati oslonac koji će potaknuti dodatne količine", smatra Ubrani.
"Uz sve brže gospodarske probleme, očekujemo da će pogoršanje raspoloženja potrošača rezultirati daljnjim smanjenjem potrošačkog tržišta u sljedećih šest kvartala", dodao je Linn Huang, potpredsjednik istraživanja, Devices & Displays.

"Ekonomski oporavak na vrijeme za sljedeći veliki ciklus osvježavanja mogao bi potaknuti određeni rast u posljednjim godinama naše prognoze. Iako količine neće dosegnuti vrhunce pandemije, očekujemo da će potrošačko tržište krenuti prema više premium segmentima tržišta", tvrdi Huang.