Predstavljena demo verzija iTunes Radio usluge

Predstavljena demo verzija iTunes Radio usluge
Fotolia

Dosljedni Appleovci što najave to i jako brzo ostvare, nova opcija iTunes Radio ugledati će svjetlo dana na jesen te će biti dostupan na svim iOS 7 uređajima preko glazbenih aplikacija, a na osobnim računalima i Mac-ovima putem iTunesa i Apple TV-a.

Naravno da, budući je komercijalni proizvod, iTunes Radio će se moći besplatno slušati uz dodatak propagandnih poruka, dok će oni koji su pretplaćeni za iTunes Match opciju moći slušati bez prekidanja. Demo verzija ovog radija predstavljena je 10.6 na Apple Worldwide Developer Conference, te su otkrivene neke pojedinosti o radu. Djelovati će poput Pandore te će nuditi mogućnost odabira između 200 radio stanica.

Još se točno ne zna s kojim je izdavačkim kućama Apple potpisao ugovor o korištenju no i to se dalo naslutiti budući da je Appleov stariji predsjednik za internetski softver i usluge, Eddy Cue, predstavljajući ovaj proizvod puštao pjesme koje su dale naslutiti o kojim se izdavačkim kućama radi. Pjesma grupe Maroon 5 ukazuje na Sony, izvođača Bruno Marsa na Warner Bros i The Rolling Stonesa na Universal Music, tri velika izdavača.

Kao što je i najavljeno, iTunes Radio će omogućavati glazbeni izbor baziran na preferencijama slušatelja, što je i navedeno u Appleovom priopćenju u kojem stoji „ Što više koristite iTunes radio i iTunes, on više zna što volite slušati te vaše korisničko iskustvo postaje sve personaliziranije“. Unutar usluge Apple će ponuditi korisnicima žanrovski određene stanice, ali također i korisnici mogu kreirati vlastite doslovno označavajući iTunes radiju koje vam se pjesme sviđaju i želite ih dodati na playlistu ili koje vam se ne sviđaju.

Dodatna mogućnost je postojanje linka na vrhu stranice pomoću kojega se može kupiti pjesma koja se trenutno sluša preko iTunes servisa, te naravno postoji zabilježena povijest slušanih pjesama za slučaj da zaboravite naslov neke pjesme, a i opcija dijeljenja pjesme na neku od društvenih mreža pomoću malog gumba označenog slovom „i“.

Korisnici mogu pauzirati, zaustaviti, ili preskočiti pjesme, iako iz Applea nije objašnjeno koliko pjesama možete preskočiti na platformi koja podržava reklamni materijal. Te sve akcije preskakanja i ponavljanja pjesama moguće su putem glasovnih naredbi putem Siri ili pitati za više detalja poput imena autora pjesme, te odrediti žanr ostalih pjesama.