Predstavljen Hongmeng OS odgovor na Android i trgovinski rat

Predstavljen Hongmeng OS odgovor na Android i trgovinski rat
Dražen Tomić / Tomich Productions

Huawei je predstavio novi OS Hongmeng, nakon što je stavljen na američku crnu listu za trgovinu i to na svojoj developer konferenciji koja je održana jutros u Kini. Ipak treba uzeti u obzir da novi OS nije nastao samo kao posljedica trgovinskog rata već na njemu Huawei radi već neko vrijeme.

Novi OS izravna je zamjena Googleovog operativni sustav  Android koji je tvrtka koristila na svojim mobilnim uređajima. OS će također djelovati kao zamjena za Microsoftov (MSFT) Windows OS na prijenosnim računalima i tabletima, ističi iz Huaweija. Uspješan Huawei OS mogao bi imati važan učinak na prostor mobilnog OS-a. Za početak, Huawei bi mogao uspjeti uvjeriti ostale kineske proizvođače pametnih telefona da počnu koristiti svoj Hongmeng OS.

Iako Huawei inzistira na tome da ne želi koristiti novi operativni sustav kako bijesni američko-kineski trgovinski rat ne bi mogao ostaviti nijednu drugu mogućnost. Trgovinski rat između dviju gospodarskih sila mogao bi otežati kompaniji da razriješi svoje probleme sa SAD-om.

Otkrivanje Huaweijevog OS-a trebalo bi predstavljati veliku brigu za Google jer je on drugi po veličini dobavljač pametnih telefona, iza Samsunga i ispred Applea. Isto tako, prodaja uređaja Huaweija pomogla je u potvrđivanju Googleove dominacije nad Androidom. Androidov tržišni udio danas u mobilnim uređajima trenutno iznosi više od 70%, pokazuju podaci StatCountera.

Međutim, Hongmeng će se suočiti s uzaludnom borbom za nadmetanje sa Google Androidom. Uspon Huaweija da postane drugi najveći prodavač pametnih telefona ima sve veze s Google Androidom. Činjenica da tvrtka prodaje većinu svojih pametnih telefona izvan Kine znači da će biti teško prodavati proizvode koji nemaju Googleove aplikacije.

U trgovinskom ratu treba uzeti nekoliko stvari u obzirHewlett-Packard (HP) i Dell (DELL) također su nagovijestili mogućnost preseljenja proizvodnje u druge zemlje. GoPro (GPRO) već je preselio proizvodnju svojih američkih kamera u Meksiko kako bi izbjegao prijetnju trgovinskim tarifama.