Predstavljanje novog Zakona o elektroničkim komunikacijama

Predstavljanje novog Zakona o elektroničkim komunikacijama
Goran Matošević / Tomich Productions

NEM Dubrovnik 2022. u središte pozornosti gurnuo je temu od velikog značaja za sve audiovizualne djelatnike u Hrvatskoj. Zakonske regulative u Zakonu o elektroničkim medijima u Hrvatskoj predstavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek tijekom posebnog programa Novi zakon u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ministrica Obuljen Koržinek pojasnila je “novouvedenu obvezu operatera da izdvajaju 10 % godišnjeg bruto prihoda za djela hrvatske nezavisne produkcije“.

Prema njezinim riječima davateljima medijskih usluga na zahtjev, koji ciljaju na Hrvatsku, uvedena je obveza doprinosa od 2% godišnjeg bruto prihoda za provedbu nacionalnog programa za audiovizualno stvaralaštvo i izravnog ulaganja od 2% za produkciju ili kupnju audiovizualnih djela hrvatske nezavisne produkcije.

Okupljeni stručnjaci raspravljali su o najvažnijim poslovnim aspektima novog zakona i kako je povezivanje različitih europskih produkcija ključno u njihovu napretku. Panelisti su objasnili kako će nove regulative utjecati na operatere, streaming kompanije, hrvatske nacionalne televizije te audiovizualne institucije i djelatnike. Uz predstavljanje primjera uspješnih praksi drugih zemalja, sudionici su u ovom posebnom programu diskutirali i o važnosti ulaganja u hrvatska audiovizualna djela i lokalnu produkciju.