Predinstalirane Android aplikacije prikupljaju i dijele vaše privatne podatke

Predinstalirane Android aplikacije prikupljaju i dijele vaše privatne podatke

Foto: Antonio Jularić

Android pametni telefoni imaju poveći broj predinstaliranog softvera i to nije nikakva tajna, ali naći će se podosta ljudima kojima je nepoznanica to da oni prikupljaju privatne podatke korisnika i potom ih prosljeđuju dalje. Tako nešto izniman je problem, a razotkrili su ga stručnjaci s MDEA Networks Institute, Universidad Carlos III de Madrid, Stony Brook University i ICSI.

U istraživanju koje su proveli sudjelovalo je 2700 Android korisnika diljem svijeta, a na njihovim se uređajima našlo ukupno 82501 unaprijed postavljena aplikacija. Nažalost po sve te korisnike, a i one koji sad čitaju ovo, većina tih aplikacija bez dopuštenja korisnika prikuplja podatke i prosljeđuje ih dalje.

Konkretnije, riječ je o geolokaciji, osobnom e-mailu, podacima o telefonskim pozivima i kontaktima, a neki čak prate koje aplikacije korisnik ima na uređaju, koje preuzima i koje otvara. Sve to se proslijedi oglašivačima kako bi mogli bolje "targetirati" korisnike, što je više nego zabrinjavajuće jer od prvog trenutka kad se Android uređaj nađe u rukama korisnika, čini mu stvari koje ne bi trebao.

Da informacije ne izostaju, omogućuju u velikom broju slučajeva operateri, koji nude posebne dozvole proizvođačima i prije no što se urešaj uopće pokrenuo po prvi put nakon kupnje. A još je gore ukoliko se u paketu unaprijed postavljenih aplikacija nalazi Facebook, odnosno, njegov softver. Jer, tad se automatski preuzimaju Instagram, Messenger, WhatsApp...

Uz to, kineski Baidu nalazi se na uređajima Android korisnika iz te zemlje, a ono što odmah počne prikupljati jesu informacije o geolokaciji. Naravno, pritom ne traži nikakvu dozvolu za takav čin.

Sve ovo znači da u procesu "sklapanja" pametnog telefona na način koji zadovoljava razne strane, sudjeluju sve te "razne strane". Pa tako osim proizvođača odluke o unaprijed postavljenim aplikacijama i prikupljanju informacija donose operateri, analitičke kompanije i oglašivači. Najčešće su svi oni direktno ili prisno vezani za Google ili Facebook... Rijetko nisu za Google, koji i ima vlasništvo nad Androidom.

Još iz kategorije

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2019. godini

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2019. godini

12.12.2019. komentiraj

Na temelju pretraživanja u Hrvatskoj tijekom 2019. godine, Google je objavio listu najtraženijih pojmova te donosi jedinstveni uvid u najpopularnije trendove. Kao najmlađa članica Europske unije, Hrvatska je ove godine održala treće izbore za Europski parlament.

Algebra po uzoru na američka sveučilišta kreće sa svojom linijom odjeće

Algebra po uzoru na američka sveučilišta kreće sa svojom linijom odjeće

12.12.2019. komentiraj

Nastala u suradnji s jednim od vodećih domaćih modnih urednika i stilistom, Sašom Jokom, ALGEBRA APPAREL linija inspirirana je tradicionalnim college stilom slavnih svjetskih sveučilišta poput Harvarda, MIT-a, Yalea ili Oxforda koji već desetljećima svoje studente uspješno opremaju za budućnost, ali i odijevaju.

Za vjetar u leđa europskom svemirskom programu zemlje članice će morati izdvajati više novca

Za vjetar u leđa europskom svemirskom programu zemlje članice će morati izdvajati više novca

11.12.2019. komentiraj

Europska svemirska agencija (ESA) zatražila je više novca za financiranje zajedničkih projekata istraživanja svemira i taj će zahtjev 22 zemlje članice morati razmotriti pa odlučiti ima li pokrića ili ipak nije dobar trenutak za dodatne milijarde eura ulaganja u svemirski program.