Predinstalirane Android aplikacije prikupljaju i dijele vaše privatne podatke

Predinstalirane Android aplikacije prikupljaju i dijele vaše privatne podatke

Foto: Antonio Jularić

Android pametni telefoni imaju poveći broj predinstaliranog softvera i to nije nikakva tajna, ali naći će se podosta ljudima kojima je nepoznanica to da oni prikupljaju privatne podatke korisnika i potom ih prosljeđuju dalje. Tako nešto izniman je problem, a razotkrili su ga stručnjaci s MDEA Networks Institute, Universidad Carlos III de Madrid, Stony Brook University i ICSI.

U istraživanju koje su proveli sudjelovalo je 2700 Android korisnika diljem svijeta, a na njihovim se uređajima našlo ukupno 82501 unaprijed postavljena aplikacija. Nažalost po sve te korisnike, a i one koji sad čitaju ovo, većina tih aplikacija bez dopuštenja korisnika prikuplja podatke i prosljeđuje ih dalje.

Konkretnije, riječ je o geolokaciji, osobnom e-mailu, podacima o telefonskim pozivima i kontaktima, a neki čak prate koje aplikacije korisnik ima na uređaju, koje preuzima i koje otvara. Sve to se proslijedi oglašivačima kako bi mogli bolje "targetirati" korisnike, što je više nego zabrinjavajuće jer od prvog trenutka kad se Android uređaj nađe u rukama korisnika, čini mu stvari koje ne bi trebao.

Da informacije ne izostaju, omogućuju u velikom broju slučajeva operateri, koji nude posebne dozvole proizvođačima i prije no što se urešaj uopće pokrenuo po prvi put nakon kupnje. A još je gore ukoliko se u paketu unaprijed postavljenih aplikacija nalazi Facebook, odnosno, njegov softver. Jer, tad se automatski preuzimaju Instagram, Messenger, WhatsApp...

Uz to, kineski Baidu nalazi se na uređajima Android korisnika iz te zemlje, a ono što odmah počne prikupljati jesu informacije o geolokaciji. Naravno, pritom ne traži nikakvu dozvolu za takav čin.

Sve ovo znači da u procesu "sklapanja" pametnog telefona na način koji zadovoljava razne strane, sudjeluju sve te "razne strane". Pa tako osim proizvođača odluke o unaprijed postavljenim aplikacijama i prikupljanju informacija donose operateri, analitičke kompanije i oglašivači. Najčešće su svi oni direktno ili prisno vezani za Google ili Facebook... Rijetko nisu za Google, koji i ima vlasništvo nad Androidom.

Još iz kategorije

Samo OiV predao ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1

Samo OiV predao ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1

18.06.2019. komentiraj

Tvrtka u državnom vlasništvu Odašiljači i veze jedina je predala ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1 kojima će se u potpunosti omogućiti dolazak Full HD TV-a na hrvatsko televizijsko tržište i izvan IPV platformi.

HANFA razmatra trajnu zabranu trgovanja binarnim opcijama u Hrvatskoj

HANFA razmatra trajnu zabranu trgovanja binarnim opcijama u Hrvatskoj

18.06.2019. komentiraj

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), zbog sve češćih upita građana, upozorava javnost na povećan oprez prilikom trgovanja CFD-ovima (ugovori za razlike), binarnim opcijama i drugim visokorizičnim financijskim instrumentima, a posebno stoga što se trgovanje takvim proizvodima prvenstveno odvija on-line i preko manje poznatih inozemnih posrednika. U posljednje vrijeme zapaženi su slučajevi trgovanja putem internetskih stranica

Bitcoin skočio na 9300 dolara - zašto?

Bitcoin skočio na 9300 dolara - zašto?

18.06.2019. komentiraj

Bitcoin je stigao do gotovo deset tisuća američkih dolara vrijednosti sa 16. lipnjem i time oduševio sve one koji vjeruju u njega, no ujedno i dodatno ostavio u zraku pitanje “Kako je to moguće?”