Predinstalirane Android aplikacije prikupljaju i dijele vaše privatne podatke

Predinstalirane Android aplikacije prikupljaju i dijele vaše privatne podatke

Foto: Antonio Jularić

Android pametni telefoni imaju poveći broj predinstaliranog softvera i to nije nikakva tajna, ali naći će se podosta ljudima kojima je nepoznanica to da oni prikupljaju privatne podatke korisnika i potom ih prosljeđuju dalje. Tako nešto izniman je problem, a razotkrili su ga stručnjaci s MDEA Networks Institute, Universidad Carlos III de Madrid, Stony Brook University i ICSI.

U istraživanju koje su proveli sudjelovalo je 2700 Android korisnika diljem svijeta, a na njihovim se uređajima našlo ukupno 82501 unaprijed postavljena aplikacija. Nažalost po sve te korisnike, a i one koji sad čitaju ovo, većina tih aplikacija bez dopuštenja korisnika prikuplja podatke i prosljeđuje ih dalje.

Konkretnije, riječ je o geolokaciji, osobnom e-mailu, podacima o telefonskim pozivima i kontaktima, a neki čak prate koje aplikacije korisnik ima na uređaju, koje preuzima i koje otvara. Sve to se proslijedi oglašivačima kako bi mogli bolje "targetirati" korisnike, što je više nego zabrinjavajuće jer od prvog trenutka kad se Android uređaj nađe u rukama korisnika, čini mu stvari koje ne bi trebao.

Da informacije ne izostaju, omogućuju u velikom broju slučajeva operateri, koji nude posebne dozvole proizvođačima i prije no što se urešaj uopće pokrenuo po prvi put nakon kupnje. A još je gore ukoliko se u paketu unaprijed postavljenih aplikacija nalazi Facebook, odnosno, njegov softver. Jer, tad se automatski preuzimaju Instagram, Messenger, WhatsApp...

Uz to, kineski Baidu nalazi se na uređajima Android korisnika iz te zemlje, a ono što odmah počne prikupljati jesu informacije o geolokaciji. Naravno, pritom ne traži nikakvu dozvolu za takav čin.

Sve ovo znači da u procesu "sklapanja" pametnog telefona na način koji zadovoljava razne strane, sudjeluju sve te "razne strane". Pa tako osim proizvođača odluke o unaprijed postavljenim aplikacijama i prikupljanju informacija donose operateri, analitičke kompanije i oglašivači. Najčešće su svi oni direktno ili prisno vezani za Google ili Facebook... Rijetko nisu za Google, koji i ima vlasništvo nad Androidom.

Još iz kategorije

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

18.04.2019. komentiraj

Prostora za pohranu podataka nikad dosta u današnje vrijeme, ali na stolnim i prijenosnim računalima postoje načini kako ga ostvariti što je više moguće, a jedan od njih svakako je Storage Sense. Samo, taj alat može biti problematičan za početnike i dovesti do situacije u kojoj će izbrisati sadržaj računala koje inače korisnik ne bi želio izbrisati.

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Tifon na svom je prodajnom mjestu Draganić sjever u rad pustila brzu punionicu za električna vozila pod brendom MOL Plugee. Istovremeno su u rad puštene i brze punionice na prodajnim mjestima Draganić jug i Ravna Gora. Riječ je o prvim brzim punionicama za električna vozila na domaćim autocestama koje povezuju pravac Zagreb – Rijeka te Zagreb – Split.

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

18.04.2019. komentiraj

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i ekonomiju diljem svijeta. Znanstvenici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planeta ima na ljude te biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka. Grad Beč prepoznao je taj problem i odlučio se na provedbu pilot-projekta u jednoj od svojih ulica.