Predinstalirane Android aplikacije će se uskoro automatski nadograđivati čak i ako nemate Google račun

Predinstalirane Android aplikacije će se uskoro automatski nadograđivati čak i ako nemate Google račun
Antonio Jularić

Google se odlučio na nove promjene u Google Play Storeu i najavio ih developerima aplikacija jer direktno se tiču njihova posla. Naime, uskoro će unaprijed postavljene aplikacije imati mogućnost nadopuna čak i u slučajevima kad korisnik nema Google račun ili nije prijavljen na njega. Time se dodatno poboljšava sigurnost mobilnih uređaja s Android mobilnim operativnim sustavom.

Dakle, kad korisnik prvi put postavi Android uređaj, unaprijed postavljene aplikacije bit će postavljene na najnoviju moguću verziju u trenucima kad su instalirane. Ali, da bi se dobile najnovije moguće verzije tih aplikacija, korisnik se mora prijaviti na Google Play Store s Google korisničkim računom. Ukoliko korisnik to odbije, uređaj neće dobiti nadopune za aplikacije.

Stoga, nakon nekoliko godina razmatranja što točno učiniti po tom pitanju, Google je nedavno počeo testirati mogućnost nadopuna unaprijed postavljenih aplikacija bez da postoji potreba prijave na Google Play Store ili bez da postoji potreba prijave na Google korisnički račun. Sve što je potrebno jest biti spojen na internet. To ujedno znači da će navedene aplikacije imati konstantnu komunikaciju s Googleom, što bi ipak moglo biti sporno.

"Radit će se samo s uređajima koji imaju Android API verziju 21 ili kasnije, naveo je Google u poruci developerima.

To se odnosi na Android mobilne operativne sustave Jelly Bean (4.1 - 4.3.1) i one koji su uslijedili nakon njega. Samim time, uključene su u ovaj novitet sve verzije Androida unazad sedam godina, što potvrđuje da se Google ozbiljno potrudio izvesti promjene koje bi se ticale više od 90 posto trenutno aktivnih Android mobilnih uređaja.

I, na kraju, da ne bi bilo zabune, nove aplikacije neće se moći instalirati bez prijave na Google Play Store. Taj segment ostaje identičan kao što je bio dosad.