Pred umjetnom intelgencijom još je jako puno izazova

Pred umjetnom intelgencijom još je jako puno izazova

Foto: DepositPhotos

Otkako je prije 60 godina John McCarthy „iskovao“ termin „umjetna inteligencija“, jedno od najvećih iznenađenja bilo je otkriće da ona ne može na jednostavan način izvoditi ono što je ljudima lako, normalno i ne izaziva nikakve intelektualne napore.

Primjerice, čovjek će vrata otvoriti bez problema. Vidjet će gdje su kvaka ili ručka pa povući ili ih odgurnuti. Umjetna inteligencija to još uvijek ne može i inženjeri imaju podosta problema kad je pokušavaju naučiti tako nešto.

Ali, u budućnosti koja je pred nama, a pod time se misli nekad u ovom stoljeću, ne za manje od desetak godina, umjetna inteligencija uistinu će biti pametna kao mi. Ili će biti približno toliko pametna.

Očekuje to suosnivač i izvršni direktor (CEO) Nvidije Jensen Huang, a njegovo viđenje svakako je zanimljivo.

"Otkad pamtimo, kreiranje inteligentnog bića traje otprilike devet mjeseci i potom moraju proći godine kad to biće počinje pokazivati jasne tragove inteligencije. U budućnosti to neće biti tako, inteligentno biće kreirat ćemo daleko bržnje. Primjerice, automobil će biti kreiran za sat vremena, a umjetna inteligencija moći će se preuzeti za svega nekoliko sekundi s interneta", smatra Huang.

No to je sve teorija i naslušali smo se raznih vizija budućnosti, a da se tiču umjetne inteligencije. Zasad se malo toga ispunilo, tek svjedočimo naprednijem strojnom učenju, koje se primjenjuje ponajprije u svrhe algoritama na društvenim mrežama, ali ne treba biti pesimističan, možda uskoro bude načinjen neki konkretniji iskorak.

Možda je i bolje da sve ide nešto sporije, da se čovječanstvo stigne pripremiti na sve izazove koje će umjetna inteligencija donijeti. Pod time se misli na potrebu za regulativama kako bi se u startu označilo što i kako. U suprotnom bi se situacija mogla oteti kontroli. Prvenstveno u smislu naoružanja...

Još iz kategorije

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

15.01.2022.

Hyundaijeva vizija budućnosti vozila i transporta je modularna te se na CES sajmu u Las Vegasu južnokorejski proizvođač automobila i robota to odlučio pokazati kroz konceptualne modele koji objedinjuju oboje. Uz Plug and Drive i Drive and Lift, Hyundai je pokazao što misli o onome što dolazi.

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

11.01.2022.

Nvidia se pohvalila da je besplatna verzija Omniversea, njenog 3D dizajna, suradnje i simulacije u stvarnom vremenu, sada općenito dostupna kreatorima Nvidia GeForce Studio s RTX GPU-ovima.

Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura

Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura

11.01.2022.

Francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka (CNIL) kaznila je Google, u vlasništvu američkog Alphabeta, s rekordnih 150 milijuna eura ili 169 milijuna američkih dolara jer je korisnicima otežavao mogućnost odbijanja trackera, odnosno kolačića koji služe za online praćenje njihove aktivnosti na mreži.