Povratak Richarda Stallmana u Free Software Foundation izazvao lavinu negodovanja

Povratak Richarda Stallmana u Free Software Foundation izazvao lavinu negodovanja

Richard Matthew Stallman (RMS) se vratio u Free Software Foundation (FSF), koji je napustio prije gotovo dvije godine zbog kontroverznih istupa u raznim smjerovima pa i onom koji se tiče negiranja seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja žena na radnom mjestu, ali i općenito.

Tko je uopće on? Richard M. Stallman oduvijek je polarizirajuća figura, neki ga vole, neki ga mrze. Riječ je o vrsnom programeru, koji se u centar pažnje probio aktivizmom u smjeru besplatnog korištenja softvera. Zalaže se za to da softver bilo tko koristi slobodno, da ga proučava, uči, distribuira i modificira.

Zbog svojih stavova nije se sukobljavao samo s osobama vezanima za velike softverske kompanije, već i s osnivačem Linuxa Linusom Torvaldsom. Tvrdi da bi Linux operativni sustav morao nositi ime GNU/Linux. Sukobljavao se i s jednim od pokretača softvera otvorenog koda (eng. open-source) Ericom S. Raymondom oko razlika između tog pojma i pojma besplatnog softvera.

Dok su ti stavovi legitimni, odnosno, ima pravo na njih, problematični su oni koji se tiču žena. IZ FSF-a je svojevremeno stigla inicijativa za uklanjanje RSM-a upravo iz razloga što se zamjerio mnogim ženama svojim ponašanjem prema njima. Granicu je, kako tvrde osobe koje su ga željele van FSF-a, prešao davanjem potpore preminulom Marvinu Minskyju. Taj pionir u radu s umjetnom inteligencijom bio je dio zabava seksualnog predatora Jeffreyja Epsteina, za koje je osuđen. Nakon osude počinio je samoubojstvo.

Povukao se sam nakon tih napada u studenome 2019., a sad se vratio. Na zgražanje "free software" zajednice. Upućeni smatraju da bi to mogao biti kraj za FSF. Jer, reakcije stižu sa svih strana, ograđivanja i udaljavanja već su počeli. Primjerice, FSF Europe najavio je prekid suradnje ukoliko RSM ostane dio FSF-a, a tim smjerom idu i ostali...