Povećan interes za studij računarstva

Povećan interes za studij računarstva
Fotolia

Visoko učilište Algebra ove godine upisuje šestu generaciju studenata, a interes na ljetnim upisnim rokovima pokazuje rastući trend zanimanja za sva tri prijediplomska studija na ovoj visokoj školi - softversko, sistemsko inženjerstvo te multimedijsko računarstvo. Računajući na rast potreba za zapošljavanjem IT stručnjaka na cijelom EU tržištu rada, uključivši i Hrvatsku, visoko učilište je početkom godine proširilo svoje prostorne kapacitete za 15 posto te povećalo broj stručnih predavača, profesora i asistenata za 20 posto.

Iz tog razloga, na jesenskim upisnim rokovima ima dovoljno mjesta za sve zainteresirane maturante koji žele studirati računarstvo, ali i za studente kojih je svake godine sve više - prelaznike s drugih obrazovnih institucija te one koji žele studirati uz rad. Za izvanredne studente i prelaznike osigurane su besplatne pripreme za upis prijediplomskog, ali i čak jedan cijeli besplatni semestar za studente specijalističkog studija.

Nakon završenog ljetnog upisnog roka, Visoko učilište Algebra - Visoka škola za primijenjeno računarstvo može se pohvaliti trendom značajnog rasta broja upisanih studenata u svojoj šestoj generaciji. Tijekom ljetnog upisnog roka, za neki od tri inženjerska smjera na Visokom učilištu Algebra - programsko, sistemsko i multimedijsko inženjerstvo - odlučilo se čak 80 posto više prvostupnika

„Rezultati ljetnog upisnog roka u direktnoj su korelaciji sa situacijom na cjelokupnom EU tržištu rada i ukazuju da mladi ljudi počinju sve odgovornije razmišljati o svojoj budućnosti. Trendovi koje pratimo iz godine u godinu ukazuju da ćemo ove godine na preddiplomske studije upisati više od 160 novih studenata, što je odlična vijest i za gospodarstvo. Naime, diplomirani prvostupnici proteklih dviju generacija u više od 90 posto slučajeva zapošljavali su se u struci u prvih tri mjeseca nakon završetka studija“, ističe dekan Visokog učilišta Algebra Mislav Balković.

Gledano po studijima, ponajveći porast upisanih brucoša očekivano se pojavio na multimedijskom računarstvu - smjeru, koji priprema studente za razvoj web platformi i multimedijskih rješenja, programiranje internetskih i mobilnih aplikacija te kreiranje i obradu digitalnih sadržaja: video, foto, audio i 3D. Već sada, na ljetnom roku, upisano je dvostruko više studenata nego na svim upisnim rokovima lani, kada je taj studij i pokrenut. Povećan je i interes brucoša za zanimanjem softverskih inženjera, profila za koji su hrvatski poslodavci početkom godine iskazali najveće potrebe zapošljavanja u nadolazećem razdoblju.

Kako 27. kolovoza započinje i jesenski rok državne mature za redovne studente, a 14. rujna se održava i prijamni ispit za izvanredne studente, izvjesno je da će interes za prijediplomske studije na Visokom učilištu Algebra ove godine u konačnici premašiti prošlogodišnji broj upisanih studenata.

„S obzirom da postoji i veliki interes pojedinaca koji dolaze sa srodnih studija, a žele nastaviti studirati na našoj visokoj školi, prije par godina smo na web stranicama oformili interaktivni kalkulator. Ovaj alat nakon odabira položenih kolegija i unosa stečenih IT certifikata prikazuje studentu informativni izračun djelomičnog ili cjelovitog priznavanja kolegija, umanjenje vremenskog i ECTS opterećenja te cijene školarine. Ovaj alat namijenjen je prvenstveno izvanrednim studentima koji su iz određenih razloga napravili pauzu u svom školovanju, ali i redovnim studentima koji su prepoznali naš specifičan studijski program te žele kombinirati akademsko školovanje sa što praktičnijom nastavom, popraćenom polaganjem industrijskih certifikata“, objašnjava Balković.

Na Visokom učilištu Algebra još je ostalo dovoljno mjesta na dodiplomskim studijima na jesenskom upisnom roku, tim više što se na tragu pokazatelja IT tržišta rada te iskazanog interesa studenata na državnoj maturi, investiralo u proširenje kapaciteta novim predavaonicama i auditorijima, kao i angažmanom novih profesora i predavača iz struke za pojedine kolegije. Upravo zahvaljujući ovakvom sustavnom pristupu, visokim standardima kvalitete provedbe nastave i suradnji s gospodarstvom na provedbi obavezne stručne prakse, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu produžio je u lipnju Visokom učilištu Algebra certifikat "FER odobreno" na sljedeće tri godine.

Ove dvije institucije imaju potpisan sporazum o suradnji, koji osim nadzora nad kvalitetom, uključuje zajedničko promicanje pitanja od važnosti za budućnost računarske struke, suradnje knjižnica i korištenja FER-ovih laboratorija od strane studenata Visokog učilišta Algebra.

U ovom trenutku otvoreni su upisi i za specijalistički diplomski studij računarstva u trajanju dodatne dvije godine, koji počinje 24. veljače 2014., međutim za sve studente koji su prijediplomski trogodišnji studij završili na nekoj drugoj instituciji otvorena je mogućnost pohađanja besplatnog pripremnog semestra. Specijalistički studij, kojim se stječe dodatnih 120 ECTS bodova i titulu stručni specijalist inženjer računarstva, neophodan je pojedincima koji u profesionalnom razvoju streme seniorskim i voditeljskim pozicijama u tvrtkama, a na izbor se nudi čak devet specijalističkih usmjerenja.