Potvrđena čvrsta veza između nelicenciranog softvera i malvera

Potvrđena čvrsta veza između nelicenciranog softvera i malvera

Foto: Dražen Tomić

U siječnju, američki FBI javno je upozorio na zabrinjavajući globalni porast otkupljivačkog softvera, tzv. ransomewarea – radi se o aplikacijama koje „smrznu“ računalo i onemoguće pristup podacima, uz zahtjev za otkupninom u tisućama američkih dolara za vraćanje pristupa podacima, kazala je na predstavljanju nove zajedničke akcije s MUP-om Ivana Jurin Puhalo, vanjski savjetnik BSA u Hrvatskoj.

„Kroz naš kontakt s policijom i carinskom upravom, pronašli smo neophodnim informirati poslovne subjekte u Hrvatskoj o ovim opasnostima, koje su u nedvojbenoj, čvrstoj vezi s uporabom nelicenciranog softvera. Ovom zajedničkom kampanjom želimo javnost upoznati s pravilnim upravljanjem softverom i doista jednostavnim principima uvođenja sustava upravljanja, kako bi lokalne tvrtke jednostavno i bez rizika ostale na sigurnoj strani“, ističe Ivana Jurin Puhalo.

Pojasnimo, BSA i policija pokreću zajedničku kampanju usmjerenu k poslovnim korisnicima diljem Hrvatske. Tijekom ove kampanje, BSA će kontaktirati nekoliko tisuća domaćih poslovnih subjekata kako bi promovirao ovlaštenu poslovnu uporabu računalnih programa.

„Kibernetička sigurnost i suzbijanje računalnog kriminaliteta fokus su postupanja Odjela za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. U našem svakodnevnom radu uočena je uska povezanost korištenja nelicenciranih softvera i malvera, odnosno malicioznih programa, te na taj način građani riskiraju veću izloženost svojih računala zarazi i postaju potencijalne žrtve kaznenih djela. Drugim riječima, nelicencirani softver ne predstavlja samo povredu autorskih prava, već i prijetnju računalnoj sigurnosti,“ rekla je Kristina Posavec, voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije pri Ministarstvu unutarnjih poslova RH

Prema njezinim riječima ova zajednička kampanja je ujedno i prilika da se u javnosti poveća svijest o štetnosti nelicenicarnih softvera i računalnoj sigurnosti kao bitnom elementu ne samo za poslovanje različitih poslovnih subjekata, već i za sve građane koji koriste računala i Internet u svojoj svakodnevici.

„Ujedno pozdravljamo svaki oblik suradnje i edukacije bez kojih učinkovito suzbijanje ove vrste računalnih prijetnji i kriminaliteta ne bi bilo moguće“, zaključuje Kristina Posavec.

Kampanja je pokrenuta slijedom rezultata posljednje studije „Nelicencirani softver i prijetnje kibernetičkoj sigurnosti“, čiji je naručitelj BSA | The Software Alliance, a koja je potvrdila čvrstu povezanost između nelicenciranog softvera i malvera na računalima. Analiza, koju je provela globalna analitička kuća IDC, pokazuje da s rastom stope nelicencirang računalnog softvera u zemlji, raste i broj incidenata povezanih s malverom u toj zemlji. Implikacije za državu, kompanije i krajnje korisnije sasvim su jasne: uklanjanje nelicenciranog softvera sa poslovnih mreža može pomoći u smanjenju rizika od kibernetičkih sigurnosnih incidenata.

Statistička analiza uspoređuje stope nelicenciranog softvera instaliranog na računala u 81 zemlji , s pojavama malvera na računalima, koje je pratila članica BSA, kompanija Microsoft . Ova analiza potvrđuje da postoji snažna pozitivna korelacija (r=0,79) između stopa nelicenciranog softvera i incidenata s malverom. Daljnja analiza upućuje kako je stopa nelicenciranog softvera zemlje jak prediktor pojave malvera u istoj zemlji.

Izvješće se temelji na glavnoj studiji BSA, koja istražuje globalne stope nelicenciranog softvera diljem svijeta. U 2014, Globalno BSA istraživanje o softveru izvijestilo je kako je 52% softvera instaliranog na računala u Hrvatskoj tijekom prethodne godine bilo nelicencirano, u usporedbi s globalnom stopom od 43 posto. Studija je pokazala i kako je glavni razlog koji korisnici računala diljem svijeta navode kao razlog za nekorištenje nelicenciranog softvera upravo izbjegavanje sigurnosnih prijetnji od malvera. Među rizike povezane s nelicenciranim softverom, 64 posto korisnika kao velik razlog zabrinutosti navodi i neovlašten hakerski pristup, a 59 posto gubitak podataka.

 

 

 

Još iz kategorije

Povećana potrošnja država na IT rješenja

Povećana potrošnja država na IT rješenja

28.01.2023.

Predviđa se da će svjetska državna IT potrošnja iznositi ukupno 588,9 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 6,8 posto u odnosu na 2022., prema Gartneru. “Vladine organizacije nastavljaju modernizirati naslijeđeni IT i ulagati u inicijative koje poboljšavaju pristup digitalnim uslugama budući da konstituenti sve više zahtijevaju iskustva koja su ekvivalentna online interakcijama s korisnicima u privatnom sektoru,” rekao je Daniel Snyder, direktor analitičara u Gartneru.

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

28.01.2023.

Infobip Shift, jedan od najvećih i najpopularnijih europskih događaja za razvojne programere, imat će svoje prvo izdanje u SAD-u u Miamiju, Florida, 23. svibnja 2023. Ovim će preseljenjem konferencija, isprva smještena u Hrvatskoj, napraviti sljedeći korak u svojim nastojanjima doprijeti i osnažiti globalnu zajednicu programera.

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

28.01.2023.

Čelnici GSMA predstavili su ključne teme za nadolazeći MWC23 u Barceloni. Novo izdanje najvećeg svjetskog sajma mobilnih tehnologija uključivat će obilje sadržaja o održivosti i prvi imerzivni prostor za pripovijedanje. MWC23 Barcelona traje od 27. veljače do 2. ožujka.