SNAŽAN RAST

Potrošnja za borbu protiv pranja novca doseći će 51,7 milijardi dolara do 2028.

Potrošnja za borbu protiv pranja novca doseći će 51,7 milijardi dolara do 2028.
Depositphotos

Nova studija koju je proveo Juniper Research otkrila je da će do 2028. ukupna potrošnja na AML (Anti-money Laundering) sustave trećih strana porasti za 80 posto u odnosu na 28,7 milijardi dolara u 2024. Ovaj će rast biti potaknut upotrebom umjetne inteligencije za pomoć AML analitičarima i smanjenje lažno pozitivnih rezultata.

Istraživanje je pokazalo da AML sustavi sve više koriste AI u pomoćnoj ulozi. Ovi sustavi kopilota s umjetnom inteligencijom mogu smanjiti broj lažno pozitivnih rezultata i poboljšati procjenu rizika. Predviđamo da će ova uloga kopilota ostati popularna zbog stalne zabrinutosti regulatora oko objašnjivosti potpuno automatiziranih odluka korištenjem umjetne inteligencije.

Juniper Research utvrdio je da dobavljači AML sustava sve više proširuju opseg industrija koje pokrivaju izvan financijskih tržišta. Na primjer, ukupna potrošnja na AML sustave trećih strana od strane profesionalnih i drugih tvrtki, kao što su pravni sektor, sektor nekretnina i neprofitni sektor, dosegnut će 6,3 milijarde dolara na globalnoj razini do 2028.; raste 170% od 2024. Kako bi uspješno dosegli ove nove industrije visokog rasta koje nisu dobro pokrivene postojećim rješenjima, preporučujemo da dobavljači AML sustava prilagode svoje mogućnosti i partnerstva kako bi bolje služili ovim segmentima.

„Dobavljači AML sustava trebali bi proširiti partnerstva s pružateljima podataka, kako bi omogućili pokrivenost u različitim sektorima, kao što su kockanje i profesionalne usluge. To će omogućiti timovima za usklađenost na širem rasponu tržišta da identificiraju visokorizične transakcije ili klijente i minimiziraju utjecaj financijskog kriminala,” komentirao je autor istraživanja Daniel Bedford.