VELIKA PROMJENA

Potrošnja suverenog oblaka dosegnut će više od 250 milijardi USD 2027

Potrošnja suverenog oblaka dosegnut će više od 250 milijardi USD 2027
Depositphotos

Predviđa se da će globalna potrošnja na suverena rješenja u oblaku dosegnuti 258,5 milijardi dolara do 2027. godine, prema novom istraživanju IDC-a. Tvrtka je otkrila da se očekuje da će ukupna potrošnja na suvereni oblak zabilježiti složenu godišnju stopu rasta (CAGR) od 26,6 posto tijekom predviđenog razdoblja.

Iako je usklađenost s industrijskim propisima tradicionalno primarni pokretač potražnje za suverenim rješenjima, studija IDC-a naglašava da je digitalni suverenitet sada značajan problem u svim industrijama, a ne samo u reguliranim sektorima. Širenje korištenja oblaka i potreba za poboljšanjem kibernetičke sigurnosti sada se smatraju glavnim pokretačima za ove korisnike u industriji.

IDC smatra da su suverenitet podataka i suvereni oblak podskupovi digitalnog suvereniteta, koji se opisuje kao sposobnost za digitalno samoodređenje nacija, organizacija i pojedinaca. "U biti, to znači da se vlasnicima podataka daje potpuna kontrola nad time kako i gdje njihovim podacima upravljaju, pohranjuju i obrađuju pružatelji usluga", rekao je Rahiel Nasir, IDC-ov vodeći analitičar za Worldwide Digital Sovereignty i suradnik direktora istraživanja za European Cloud. "To uključuje svu temeljnu infrastrukturu koja se koristi za podatke, kao što su podatkovni centri i mreže, kao i podršku i administrativno osoblje koje ima pristup tim podacima i infrastrukturi."

IDC-jeva prognoza potrošnje za suvereni oblak temelji se na udjelu ukupne globalne potrošnje za javni oblak u tri primarna segmenta. Suverenitet podataka uključuje rješenja koja pružaju holistički pogled na to kako se podaci prikupljaju, klasificiraju, obrađuju, pohranjuju i štite. Tehnički suverenitet odnosi se na svu digitalnu infrastrukturu koja se nalazi u suverenom okruženju. Operativni suverenitet trebao bi uključivati rješenja koja omogućuju transparentnost u kontroli operacija u oblaku, od pružanja usluga i upravljanja performansama do praćenja fizičkog i digitalnog pristupa infrastrukturi. IDC procjenjuje da je ukupna potrošnja na podatkovnu, operativnu i tehničku suverenost iznosila 79,4 milijarde dolara u 2022. godini, a predviđa se da će premašiti 103 milijarde dolara do kraja 2023. godine.

"Veliki dio potrošnje koju očekujemo na ovom tržištu tijekom predviđenog razdoblja bit će na rješenjima za suverenitet podataka. To ne iznenađuje, jer vjerujemo da je to mjesto gdje putovanje prema suverenom oblaku počinje", kaže Nasir. "Međutim, kao korištenje oblaka se sve više širi, organizacije će tražiti sveobuhvatnije ponude za suverenitet, uključujući tehničke i operativne aspekte. Posljedično, također predviđamo relativno stabilan rast u ovim domenama u nadolazećim godinama.”