UMJETNA INTELIGENCIJA

Potrošnja na rješenja bazirana na AI tehnologiji nastavljaj nezaustavljiv rast

Potrošnja na rješenja bazirana na AI tehnologiji nastavljaj nezaustavljiv rast
Depositphotos

Čelnici tehnološke industrije iz Googlea, Salesforcea, Adobea, Anthropica, CoreWeavea i Amazon Web Servicesa sastali su se na godišnjem summitu o umjetnoj inteligenciji Bloomberga u sjedištu Bloomberga u New Yorku kako bi razgovarali o napretku u generativnoj umjetnoj inteligenciji, poput uspona autonomnih agenata i sve veće potražnje za podatkovnim centrima.

Očekuje se da će potrošnja poduzeća na generacijsku umjetnu inteligenciju doseći nevjerojatnih 151,1 milijardu dolara do 2027., po eMarketeru, a napredak u tehnologiji napreduje vrtoglavom brzinom, potičući tehnološke i marketinške lidere na raspravu o temama kao što su širokojezični modeli za modalitete u nastajanju, uključujući video integraciju, kao i rizike autorskih prava u alatima za pretvaranje teksta u video.

Neerav Kingsland, voditelj globalnih računa u Anthropicu, koji je prošlog tjedna dobio investiciju od 2,75 milijardi dolara od Amazona, rekao je da su opipljive poslovne aplikacije tek na početku: LexisNexis koristi Anthropicove LLM-ove na Amazon Bedrocku za pravnu analizu.

Anthropicov skup LLM-a, Claude, debitirao je u ožujku 2023.

“Do travnja su nam kompanije s liste Fortune 100 pokucale na vrata”, rekao je Kingsland. “Ali sve je to bio dokaz koncepta. Ništa se zapravo nije implementiralo 2023. godine.”

Brian Venturo, suosnivač i glavni strateški direktor u CoreWeaveu koji podržava Nvidia, rekao je da su doktorski studiji LLM za potrošače trenutno u "fazi novosti" i da će trebati otprilike pet godina da se u potpunosti razumiju implikacije za tvrtke.

"Nitko zapravo ne zna kako će ovo prožeti naš svakodnevni život", dodao je.

Venturo je rekao da su svakodnevni zahtjevi za podatkovne centre koje prima "apsurdni", jer neki klijenti traže cijele kampuse isključivo za svoju upotrebu.

"Tržište se kreće puno brže nego što su postavljeni lanci opskrbe koji su povijesno podržavali vrlo fizički posao", dodao je, predviđajući više mega-kampusa, koji će opteretiti električne mreže i potencijalno dovesti do političkih napetosti.

LLM-ovi se oslanjaju na kvalitetu podataka, čipova i algoritama na kojima se obučavaju, a koji se događaju unutar podatkovnih centara na globalnoj razini, a neki se napajaju čišćom energijom od drugih, ovisno o njihovoj lokaciji.

Potražnja za umjetnom inteligencijom, zajedno s ograničenom dostupnošću zemljišta, podigla je cijene američkih podatkovnih centara za 19 posto, navodi tvrtka za nekretnine JLL. Izvršni direktor Nvidije Jensen Huang procjenjuje da će se godišnje potrošiti 250 milijardi dolara na opremu podatkovnih centara.