SNAŽAN RAST

Potrošnja na javne usluge u oblaku doseći će 1,35 trilijuna dolara 2027

Potrošnja na javne usluge u oblaku doseći će 1,35 trilijuna dolara 2027
Depositphotos

Predviđa se da će svjetska potrošnja na javne usluge u oblaku dosegnuti 1,35 trilijuna dolara 2027. godine, prema IDC-u. Iako se očekuje da će se godišnji rast potrošnje blago usporiti tijekom razdoblja predviđanja 2023.-2027., predviđa se da će tržište postići petogodišnju složenu godišnju stopu rasta (CAGR) od 19,9%.

"Oblak sada dominira potrošnjom na tehnologiju u infrastrukturi, platformama i aplikacijama", rekla je Eileen Smith, potpredsjednica programa za podatke i analitiku u IDC-u. "Većina organizacija prihvatila je javni oblak kao isplativu platformu za hosting poslovnih aplikacija i za razvoj i implementaciju rješenja okrenutih korisnicima. Gledajući unaprijed, model oblaka ostaje nevjerojatno dobro pozicioniran da služi potrebama korisnika za inovacijama u razvoju i implementaciji aplikacija, uključujući podatke, umjetnu inteligenciju/strojno učenje (AI/ML) i rubne potrebe i dalje definiraju čelo inovacija."

Od 28 industrija obuhvaćenih Vodičem za potrošnju, tri najveće u 2027. – bankarstvo, softver i informacijske usluge i telekomunikacije – zajedno će predstavljati 326 milijardi dolara potrošnje javnih usluga u oblaku. Maloprodaja te profesionalne i osobne usluge bit će sljedeće najveće industrije u smislu potrošnje, dajući prvih 5 industrija zajednički udio od gotovo 36%. Industrije koje će do 2027. ostvariti najbrži rast potrošnje su softverske i informacijske usluge (24,0% CAGR), tržišta kapitala (21,9% CAGR) i telekomunikacije (21,8% CAGR). Zapravo, svaka industrija osim Potrošačke će isporučiti dvoznamenkaste CAGR-ove tijekom predviđenog razdoblja 2023.-2027.

Softver kao usluga (SaaS) – Aplikacije će biti najveća kategorija računalstva u oblaku, obuhvaćajući otprilike 40% ukupne javne potrošnje u oblaku. SaaS – Aplikacije će također imati najsporiji rast potrošnje tijekom predviđenog razdoblja s petogodišnjim CAGR-om od 15,8%. Vodeće SaaS aplikacije bit će upravljanje poslovnim resursima (ERM) i upravljanje odnosima s klijentima (CRM), a slijede aplikacije za tijek rada i upravljanje sadržajem te aplikacije za suradnju.

Infrastruktura kao usluga (IaaS) bit će druga najveća kategorija potrošnje u javnom oblaku, a slijedi je platforma kao usluga (PaaS). PaaS potrošnja bit će najbrže rastuća kategorija s petogodišnjim CAGR-om od 27,2%, predvođena kupnjom softvera za upravljanje podacima, aplikacijskih platformi te softvera za analitiku i poslovnu inteligenciju. IaaS potrošnja, koja se sastoji od uređaja za računalstvo, pohranu i umrežavanje, bit će druga najbrže rastuća kategorija s CAGR-om od 23,5%.

SaaS – softver za infrastrukturu sustava (SIS) bit će najmanja kategorija potrošnje u oblaku, predstavljajući otprilike 15% ukupnog tržišta. Sigurnosni softver bit će najveće područje ulaganja u ovoj kategoriji, suparnik ERM potrošnji u kategoriji SaaS aplikacija. Fizički i virtualni računalni softver imat će najbrži rast potrošnje među SIS proizvodima.

Sjedinjene Države bit će najveće geografsko javno tržište u oblaku s predviđanjima da će potrošnja dosegnuti 697 milijardi dolara 2027. Zapadna Europa bit će drugo najveće tržište 2027. s ulaganjima od ukupno 273 milijarde dolara, a slijedi Kina sa 117 milijardi dolara. Latinska Amerika zabilježit će najbrži rast potrošnje s petogodišnjim CAGR-om od 29,1%, a slijedi je Kina s CAGR-om od 26,9%.