Potrošnja na IT sigurnost u Europi rast će 10,8 posto potaknuto javnom potrošnjom

Potrošnja na IT sigurnost u Europi rast će 10,8 posto potaknuto javnom potrošnjom
DepositPhotos

Unatoč promjenjivoj geopolitičkoj situaciji i posljedičnom inflacijskom pritisku, europska potrošnja na IT sigurnost nastavit će rasti kontinuiranim tempom, s očekivanim rastom od 10,8% na godišnjoj razini u 2022., prema International Data Corporation (IDC).

IDC-jev novi Worldwide Security Spending Guide ističe da će europska potrošnja na IT sigurnost dosegnuti gotovo 47 milijardi dolara u 2022. godini. Predviđena petogodišnja (2021. - 2026.) složena godišnja stopa rasta (CAGR) je 9,4%, premašujući 66 milijardi dolara u 2026. godini.

Sigurnosne usluge imat će najveći rast, potaknut nedostatkom kvalificiranih stručnjaka za kibernetičku sigurnost. tijekom predviđenog razdoblja (10,2% CAGR). Usluge će također predstavljati najveću kategoriju potrošnje, a slijede ih softver i hardver.

Najveća stopa rasta potrošnje na IT sigurnost u 2022. godini u regiji bit će u Češkoj i Poljskoj, obje iznad 15%. Tijekom 2021. - 2026. Češka će i dalje biti najbrže rastuća zemlja, a slijedi je zapadnoeuropski blok koji čine Belgija, Francuska, Njemačka i Švicarska.

„Evolucija europskog tržišta kibernetičke sigurnosti nastavlja napredovati velikom brzinom. Povećani krajolik prijetnji, prelazak na hibridna radna okruženja i veće oslanjanje na usluge u oblaku proširili su površinu napada organizacije koja treba zaštitu i nadzor“, rekao je voditelj istraživanja Stefano Perini, IDC European Data & Analytics. "Ovo je potaknulo europske organizacije da unaprijede svoju sigurnosnu infrastrukturu, posebno u oblaku, mreži i sigurnosti podataka.

Bankarstvo je najveća europska industrija za potrošnju na IT sigurnost u 2022., s više od 6 milijardi dolara. Naprednije u zrelosti kibernetičke sigurnosti, bankarstvo će dodatno povećati potrošnju s fokusom na izgradnju kibernetičke otpornosti.

Predviđa se da će diskretna proizvodnja i profesionalne usluge biti drugi i treći najveći potrošači na sigurnost u 2022. (s više od 5 odnosno 4 milijarde dolara potrošnje). Uz sve veći obujam i složenost kibernetičkih napada, tvrtke za diskretnu proizvodnju moraju osigurati nedostatke u svojoj IT i OT kibernetičkoj obrani, dok se tvrtke za profesionalne usluge sve više usredotočuju na sigurnosna rješenja u oblaku i krajnjim točkama.

Država će biti najbrže rastuća industrija potrošnje na IT sigurnost u 2022. (11,9%), a slijede je prijevoz i veleprodaja, obje iznad 11%. Tri najveća sigurnosna prioriteta za državni sektor su zaštita od radnog opterećenja oblaka, osiguravanje platformi za suradnju i sigurnost podataka. U transportnom opskrbnom lancu sigurnost je ključni fokus, za jaču rubnu sigurnost veleprodaje i zaštitu udaljenih uređaja i sustava beskontaktnog plaćanja.