Potrošnja na infrastrukturu vezanu uz podatkovne centre u 2021. će dosegnuti 200 milijardi dolara

Potrošnja na infrastrukturu vezanu uz podatkovne centre u 2021. će dosegnuti 200 milijardi dolara
DepositPhotos

Potrošnja na infrastrukturu vezanu uz podatkovne centre dosegnut će 200 milijardi američkih dolara u 2021., što je rast od šest posto u odnosu na onu očekivanu u ovoj godini, prema istraživanju Gartnera.

Pandemija koronavirusa u 2020. je usporila potrošnju na globalnoj razini, otuda pad od 10,3 posto. Ali, već od sljedeće godine slijedi oporavak, koji će se snažno nastaviti do 2024. I to su iznimno dobre vijesti, dokaz da se ovo tržište može jako brzo stabilizirati te ima prostora za dobro poslovanje čak i u trenucima teških, ali i neočekivanih kriza.

"Prioritet za većinu kompanija u 2020. bio je pronaći načine za opstanak dok se tržište ne oporavi, što je rezultiralo općenitim padom potrošnje. Očekujemo da će veće kompanije krajem ove i početkom iduće godine krenuti u širenje", navodi Gartner u izvješću.

Konkretnije, pandemija je zaustavila 60 posto ovogodišnjih planiranih projekata, odnosno, izgradnje novih postrojenja.

"Većina smanjene potražnje iz ove godine, vratit će se iduće, kad se zaposlenici vrate na radna mjesta. Zasad, infrastruktura vezana uz podatkovne centre bit će pod mjerama štednje, a pogone održavaju klijenti koji troše novac na prethodno kupljenu opremu", navodi se u Gartnerovom izvješću.

Upravo zbog takve situacije, postavljeni su prioriteti u smislu poslovanja. Najveći klijenti su na prvom mjestu u svakom smislu, a potom na listi idu ostali, što znači da se bez nekih moralo ostati. Takva je situacija i u njoj se treba na što bezbolniji način izvući iz problema, a kad se sve vrati donekle u normalu, vrijeme je za rad kojim bi se pridobili izgubljeni klijenti, kao i neki novi.

Ono što Gartner savjetuje liderima u industriji jest da ovo vrijeme iskoriste za dugoročne planove i strategije, ali i pronalazak inovacija koje bi odmah naišle na interes klijenata.