VELIKA ULAGANJA

Potrošnja na infrastrukturu telekomunikacijskih kompanija dostići će 7 milijardi dolara do 2032

Potrošnja na infrastrukturu telekomunikacijskih kompanija dostići će 7 milijardi dolara do 2032
Depositphotos

Globalna infrastrukturna potrošnja za rubno računalstvo na telekomunikacijskim mrežama doseći će gotovo 7 milijardi dolara do 2032., prema Omdiji. Ova potrošnja uključuje kapitalne i operativne troškove povezane s objektom, poslužitelje i mrežni hardver, softver i profesionalne usluge integracije i implementacije.

Umreženi rub značajna je prilika za rast za sve igrače u lancu vrijednosti, posebno za telekomunikacijske tvrtke koje mogu pokazati stratešku vrijednost svojih mreža kao kritičnog elementa računalstva u oblaku. Dok operateri u Aziji i Pacifiku žurno napreduju, većina europskih operatera još uvijek oklijeva s implementacijom rubnog računalstva u velikim razmjerima i riskiraju da propuste ovu priliku.

Iako je rano usvajanje Networked Edge / MEC bilo sporije od očekivanog, ometanja će postupno nestati. “Telekomunikacijske tvrtke trenutno grade potrebne temelje za rubno računalstvo putem mrežnog oblaka, kako u jezgri tako i u RAN-u, te poboljšavaju svoju tehničku i komercijalnu oštroumnost u razvoju tehnologije i izlasku na tržište. Networked Edge još uvijek je usluga u povoju i ovdje postoji prirodan proces učenja”, rekao je Kerem Arsal, viši glavni analitičar za Networked Edge i 5G transport u Omdiji.

Pitanja na zahtjev postoje, ali Arsal vjeruje da će se “problem nepostojanja 'ubojitih' slučajeva upotrebe riješiti s vremenom jer rubno računalstvo na telekomunikacijskim mrežama predstavlja najbolje od oba svijeta između javnog oblaka i lokalnih rješenja za računalno intenzivna i aplikacije niske latencije – balansiranje potencijalne ekonomije razmjera s kvalitetom usluge koju krajnji korisnici očekuju.”

Novi uređaj za praćenje također pokazuje godišnji potencijal prihoda od više od 20 milijardi dolara od IaaS i SaaS na MEC-u 2032. godine, što je omogućila sva ova nova računalna snaga. Ovo je značajna prilika dostupna svim igračima, a ne samo telekomunikacijskim tvrtkama. „Kada telekomunikacijske kompanije prebacuju rizik na druge igrače u lancu vrijednosti, one također prebacuju i nagradu. Trebali bi paziti da ne propuste jedinstvenu poziciju koju im može donijeti kombinacija povezivosti i računalstva,” rekao je Arsal.