Potrošnja energije je veliki problem za računarstvo

Potrošnja energije je veliki problem za računarstvo

Foto: DepositPhotos

Informatičke tehnologije poboljšale su naše živote u svakom smislu, ali ako se ne pronađe neki drugačiji način potrošnje energije, računalstvo će biti ograničeno u tome koliko je smije potrošiti. Jer, ukoliko se ne limitira potrošnja, u budućnosti bi moglo doći do problema.

Svaki detalj naših života postao je povezan s tehnologijom, a energiju troši apsolutno sve, od običnog telefonskog poziva ili tekstualne poruke pa do surfanja internetom ili slanja e-maila. Neke od tih aktivnosti troše manje energije, a neke kao gledanje 4K video sadržaja više. Zato već sad imamo situaciji u kojoj podatkovni centri i mreže spojene na internet troše pet posto ukupne električne energije u cijelom svijetu. A svakog desetljeća se ta potrošnja udvostručuje.

Srećom, postoje već sad nova područja u fizici koja garantiraju masivne uštede energije koju koristimo i trošimo. Primjerice, prognozira se da će Mooreov zakon s 2020. godinom prestati vrijediti zbog silikonskih čipova i to će donijeti uštede.

Inače, taj zakon kaže da će se broj tranzistora koji se po najpovoljnijoj cijeni mogu smjestiti na čip udvostručavati svake godine sljedećih deset godina. I uistinu je vrijedio svih pola stoljeća, s ponekim izmjenama, kao 1975. kad je Moore rekao da će se proces usporiti i da će se napredak odvijati svake dvije godine, što je prvotno i predividio.

Kako će napredovati tehnologija koja se tiče tranzistora, tako će napredovati i preostali materijali. Postat će tanji, lakši, manji i trošit će manje energije nego ikad prije. Ali, veliki pomak napravit će topologija. To je grana matematike koju ne zanima je li oblik velik ili malen, okrugao ili četvrtast jer se ta svojstva mogu promijeniti. U topologiji je važnije kvalitativno nego kvantitativno. Primjerice, zamislite šalicu kave koju stisnete dok ne izgleda kao donut. Potom napravite rupu u njoj i zapravo postaje donut. Topologija nam objašnjava da su ta šalica kave i donut jednaki jer ih možemo preoblikovati da liče jedno na drugo.

Za desetljeće do dva sve to bit će moguće i izvedivo, što sugerira da bi pritisak na potrošnju energije trebao završiti.

Još iz kategorije

Bliži se treće izdanje beogradske eSecurity konferencije

Bliži se treće izdanje beogradske eSecurity konferencije

25.03.2019. komentiraj

Treća eSecurity konferencija, koju organizira udruga eSigurnost, održat će se od 3. do 5. travnja u hotelu Holiday Inn u Beogradu. Svaki sudionik konferencije na njoj će moći prikupiti do 18 CPE bodova kojima se potvrđuje stručno usavršavanje.

Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

25.03.2019. komentiraj

Kineski Huawei ima velike planove, a jedan od njih jest načiniti svoj mobilni operativni sustav pa da njegovi pametni telefoni i tableti prestanu ovisiti o Googleu i njegovu Androidu, na čemu se radi od 2012. godine. Dakle, stvar je ozbiljna i u konačnici bi ona bila nešto kao Samsungov Tizen, samo funkcionalnije, ili Appleov iOS.

Dobar vjesnik onog što dolazi

Dobar vjesnik onog što dolazi

23.03.2019. komentiraj

Investitori u nekretnine postaju sve oprezniji zbog zabrinutosti oko političke neizvjesnosti, trgovinskih ratova i sve sporijeg gospodarskog rasta na ključnim tržištima diljem svijeta, navodi se u globalnom izdanju Emerging Trends in Real Estate za 2019. godinu, godišnjem izvješću koje prati stavove ulagača u nekretnine, a koji zajednički objavljuju Urban Land Institute (ULI) i PwC. U izvješću se navodi kako se ulagači pokušavaju zaštititi od takvih kretanja, istodobno revidirajući tradicionalne poslovne i valuacijske modele, odgovarajući time na promjenjive zahtjeve potrošača.