Potrošnja energije je veliki problem za računarstvo

Potrošnja energije je veliki problem za računarstvo

Foto: DepositPhotos

Informatičke tehnologije poboljšale su naše živote u svakom smislu, ali ako se ne pronađe neki drugačiji način potrošnje energije, računalstvo će biti ograničeno u tome koliko je smije potrošiti. Jer, ukoliko se ne limitira potrošnja, u budućnosti bi moglo doći do problema.

Svaki detalj naših života postao je povezan s tehnologijom, a energiju troši apsolutno sve, od običnog telefonskog poziva ili tekstualne poruke pa do surfanja internetom ili slanja e-maila. Neke od tih aktivnosti troše manje energije, a neke kao gledanje 4K video sadržaja više. Zato već sad imamo situaciji u kojoj podatkovni centri i mreže spojene na internet troše pet posto ukupne električne energije u cijelom svijetu. A svakog desetljeća se ta potrošnja udvostručuje.

Srećom, postoje već sad nova područja u fizici koja garantiraju masivne uštede energije koju koristimo i trošimo. Primjerice, prognozira se da će Mooreov zakon s 2020. godinom prestati vrijediti zbog silikonskih čipova i to će donijeti uštede.

Inače, taj zakon kaže da će se broj tranzistora koji se po najpovoljnijoj cijeni mogu smjestiti na čip udvostručavati svake godine sljedećih deset godina. I uistinu je vrijedio svih pola stoljeća, s ponekim izmjenama, kao 1975. kad je Moore rekao da će se proces usporiti i da će se napredak odvijati svake dvije godine, što je prvotno i predividio.

Kako će napredovati tehnologija koja se tiče tranzistora, tako će napredovati i preostali materijali. Postat će tanji, lakši, manji i trošit će manje energije nego ikad prije. Ali, veliki pomak napravit će topologija. To je grana matematike koju ne zanima je li oblik velik ili malen, okrugao ili četvrtast jer se ta svojstva mogu promijeniti. U topologiji je važnije kvalitativno nego kvantitativno. Primjerice, zamislite šalicu kave koju stisnete dok ne izgleda kao donut. Potom napravite rupu u njoj i zapravo postaje donut. Topologija nam objašnjava da su ta šalica kave i donut jednaki jer ih možemo preoblikovati da liče jedno na drugo.

Za desetljeće do dva sve to bit će moguće i izvedivo, što sugerira da bi pritisak na potrošnju energije trebao završiti.

Još iz kategorije

Najavljena treća eSecurity konferencija 2019

Najavljena treća eSecurity konferencija 2019

17.01.2019. komentiraj

Nakon dvije uspješne međunarodne konferencije na temu IT sigurnosti i zaštite informacija Udruženje eSigurnost najavljuje organizaciju svoje treće eSecurity konferencije, koja se održava od 3. do 5. travnja 2019. godine u Hotelu Holiday Inn u Beogradu.

Ovog tjedna održava se novi Elektroboj

Ovog tjedna održava se novi Elektroboj

17.01.2019. komentiraj

Elektroboj, natjecanje u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike započinje svečanim otvorenjem 17. siječnja 2019. u 15 sati u dvorani A211 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

CES 2019: Bellov koncept koji će trebati dorade

CES 2019: Bellov koncept koji će trebati dorade

16.01.2019. komentiraj

Poznati svjetski proizvođač helikoptera američki Bell na ovogodišnjem je CES-u predstavio nekoliko noviteta od dvaju malih četveromotornih dronova za prijevoza paketa od 35 kilograma na više, pa sve do velikog hexacoptera namijenjenog prijevozu putnika. Najvažnija inovacija je da je riječ o letjelicama pogonjenim hibridnim pogonom - odnosno motori će proitvoditi struju koja će poslije pokretati motore dok će postojati i poseban baterijski sustav za slučaj otkazivanja motora koji će omogućiti sigurno slijetanje.