Potrošnja energije je veliki problem za računarstvo

Potrošnja energije je veliki problem za računarstvo

Foto: DepositPhotos

Informatičke tehnologije poboljšale su naše živote u svakom smislu, ali ako se ne pronađe neki drugačiji način potrošnje energije, računalstvo će biti ograničeno u tome koliko je smije potrošiti. Jer, ukoliko se ne limitira potrošnja, u budućnosti bi moglo doći do problema.

Svaki detalj naših života postao je povezan s tehnologijom, a energiju troši apsolutno sve, od običnog telefonskog poziva ili tekstualne poruke pa do surfanja internetom ili slanja e-maila. Neke od tih aktivnosti troše manje energije, a neke kao gledanje 4K video sadržaja više. Zato već sad imamo situaciji u kojoj podatkovni centri i mreže spojene na internet troše pet posto ukupne električne energije u cijelom svijetu. A svakog desetljeća se ta potrošnja udvostručuje.

Srećom, postoje već sad nova područja u fizici koja garantiraju masivne uštede energije koju koristimo i trošimo. Primjerice, prognozira se da će Mooreov zakon s 2020. godinom prestati vrijediti zbog silikonskih čipova i to će donijeti uštede.

Inače, taj zakon kaže da će se broj tranzistora koji se po najpovoljnijoj cijeni mogu smjestiti na čip udvostručavati svake godine sljedećih deset godina. I uistinu je vrijedio svih pola stoljeća, s ponekim izmjenama, kao 1975. kad je Moore rekao da će se proces usporiti i da će se napredak odvijati svake dvije godine, što je prvotno i predividio.

Kako će napredovati tehnologija koja se tiče tranzistora, tako će napredovati i preostali materijali. Postat će tanji, lakši, manji i trošit će manje energije nego ikad prije. Ali, veliki pomak napravit će topologija. To je grana matematike koju ne zanima je li oblik velik ili malen, okrugao ili četvrtast jer se ta svojstva mogu promijeniti. U topologiji je važnije kvalitativno nego kvantitativno. Primjerice, zamislite šalicu kave koju stisnete dok ne izgleda kao donut. Potom napravite rupu u njoj i zapravo postaje donut. Topologija nam objašnjava da su ta šalica kave i donut jednaki jer ih možemo preoblikovati da liče jedno na drugo.

Za desetljeće do dva sve to bit će moguće i izvedivo, što sugerira da bi pritisak na potrošnju energije trebao završiti.

Još iz kategorije

Collina osigurao najposjećenije predavanje u 13 godina Combis konferencije

Collina osigurao najposjećenije predavanje u 13 godina Combis konferencije

20.06.2019. komentiraj

Trinaesta Combis konferencija, središnje godišnje događanje u organizaciji Combisa, odlično je ocjenjena od strane sudionika te je opravdala visoka očekivanja publike i organizatora. Tako je predavanje Pierluigija Colline, bivšeg nogometnog suca i jednog od najpoznatijih osoba na planeti okupilo ukupno 311 sudionika, što je rekordan broj posjetitelja na plenarnom predavanju Combis konferencije.

Samo OiV predao ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1

Samo OiV predao ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1

18.06.2019. komentiraj

Tvrtka u državnom vlasništvu Odašiljači i veze jedina je predala ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1 kojima će se u potpunosti omogućiti dolazak Full HD TV-a na hrvatsko televizijsko tržište i izvan IPTV platformi.

HANFA razmatra trajnu zabranu trgovanja binarnim opcijama u Hrvatskoj

HANFA razmatra trajnu zabranu trgovanja binarnim opcijama u Hrvatskoj

18.06.2019. komentiraj

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), zbog sve češćih upita građana, upozorava javnost na povećan oprez prilikom trgovanja CFD-ovima (ugovori za razlike), binarnim opcijama i drugim visokorizičnim financijskim instrumentima, a posebno stoga što se trgovanje takvim proizvodima prvenstveno odvija on-line i preko manje poznatih inozemnih posrednika. U posljednje vrijeme zapaženi su slučajevi trgovanja putem internetskih stranica