Potrošači su i dalje zabrinuti zbog COVID-19, potrošnja nastavlja padati

Potrošači su i dalje zabrinuti zbog COVID-19, potrošnja nastavlja padati
DepositPhotos

Saznanja IBM-ova Instituta za poslovnu vrijednost (IBV) iz kolovoza potvrđuju da su potrošači i dalje zabrinuti zbog pandemije koronavirusa pa ne žele kupovati ono što im nije prijeko potrebno.

Obzirom da je uzorak ispitanika u istraživanju na kojem se temelje saznanja IBV-a 14.500, ono ima realnu vrijednost. Uz to, ispitivanja su se provodila u Brazilu, Kini, Njemačkoj, Indiji, Meksiku, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Naravno, svi ispitanici bili su odrasle osobe.

Prema dobivenim podacima može se zaključiti kako potrošači svih ovih mjeseci mijenjaju navike u smjeru koji bi prilagodio njihovu svakodnevicu onoj u kojoj smo svi "zapeli". Konkretnije, potrošači nisu promijenili samo način na koji kupuju i ono što kupuju, promijenili su način na koji rade, žive te stvorili neke nove navike.

Organizacije sve to moraju jako dobro pratiti kako bi opstale na tržištu. Tako nešto nije nimalo lako jer milijuni su ostali bez posla, desecima milijuna primanja su smanjena i stotinama milijuna budućnost nije baš najjasnija. Kad se tako nešto događa, normalno da potrošnja na stvari koje nisu prijeko potrebne jenjava. To je domino efekt u kojem pate svi oni koji ovise o potrošnji svih tih milijuna ljudi koji su promijenili navike... Stoga, svaki prostor koji se nudi u smislu zarade, treba iskoristiti. Zato su ovakva istraživanja vrijedna.

Nije pozitivno što velika većina ispitanih vjeruje da će u budućnosti biti sličnih pandemija kao što je ova. Istovremeno, 69 posto Amerikanaca strahuje da će drugi val koronavirusa biti žešći od prvog, takvo viđenje ima oko 75 posto ispitanih u Velikoj Britaniji, Meksiku, Španjolskoj i Brazilu. Velika većina strahuje općenito više zbog koronavirusa nego prije kolovoza.

Ali, ono što daje nadu organizacijama jest optimizam vezan za 2021. Naime, velika većina potrošača u zemljama gdje se provelo istraživanje smatra da će dogodine doći do oporavka u svakom smislu. Samim time, spremni su na trošenje i zato oko blagdana treba napraviti odličnu strategiju te pridobiti one najhrabrije što prije uz sebe.