NASTAVAK RASTA

Potražnja za umjetnom inteligencijom je velika u prvom kvartalu 2024.

I dalje analitičari vjeruju da će snažna potražnja za umjetnom inteligencijom i blagi oporavak krajnje potražnje poslužiti kao glavni pokretači rasta industrije u 2024.“,

Potražnja za umjetnom inteligencijom je velika u prvom kvartalu 2024.
Depositphotos

Prihod globalne procesorske industrije pao je oko 5 posto u odnosu na prethodni kvartal, ali je porastao 12 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine pokazuju podaci za prvi kvartal 2024. koje je prikupio Counterpoint Researchu. Uzastopni pad prihoda industrije nije bio samo posljedica sezonskih učinaka. Na to je također utjecao sporiji oporavak potražnje za poluvodičima koji nisu AI, obuhvaćajući sektore kao što su pametni telefoni, potrošačka elektronika, IoT, automobilska industrija i industrijske aplikacije.

Ovaj trend je u skladu s opažanjima uprave TSMC-a o sporom oporavku potražnje koja nije povezana s umjetnom inteligencijom. Slijedom toga, TSMC je smanjio predviđeni rast za industriju logičkih poluvodiča s preko 10 posto na 10 posto u 2024. godini. Rezultati TSMC-a za 1. tromjesečje malo su premašili očekivanja tržišta. Tvrtka je povisila svoju prognozu prihoda od umjetne inteligencije podatkovnih centara, predviđajući više nego udvostručenje u odnosu na prethodnu godinu u 2024. godini.

Uz to, TSMC je produžio svoje smjernice za 50 posto CAGR prihoda od umjetne inteligencije do 2028., što ukazuje na održiv i snažan zamah u potražnji za umjetnom inteligencijom. Unatoč očekivanjima da će se kapacitet CoWoS-a povećati više nego udvostručeno u odnosu na prethodnu godinu do kraja 2024., on još uvijek ne zadovoljava snažnu potražnju AI od strane kupaca. Značajno je da je TSMC-ova stopa iskorištenja kapaciteta od 5 nm ostala jaka zbog velike potražnje AI akceleratora.

“Primijetili smo više dokaza koji podupiru da je potražnja za umjetnom inteligencijom stvarna, s povećanjem CAPEX-a pružatelja usluga u oblaku koji prvo usvajaju hardver s umjetnom inteligencijom, a sljedeće će biti poduzeća. Očekivali smo da će potražnja za umjetnom inteligencijom ostati snažna u 2024., a vjerojatno i veći porast u 2025. Međutim, potražnja koja nije povezana s umjetnom inteligencijom ostala je usporena, ali mislimo da je postavljanje zaliha obećavajuće nakon nekoliko kvartala smanjenja zaliha,” komentirao je analitičar Counterpointa. Adam Chang.

Prihod Samsung Foundrya smanjio se prvenstveno zbog sezonalnosti pametnih telefona, zadržavši svoju drugu poziciju s 13 posto tržišnog udjela u 1. kvartalu 24. Pametni telefon Samsung S24 ostao je svijetla točka, dok je potražnja za pametnim telefonima srednje niže klase bila relativno slaba. Tvrtka očekuje oporavak prihoda s dvoznamenkastim rastom kako se potražnja bude poboljšavala u drugom tromjesečju.

Tromjesečni rezultati SMIC-a nadmašili su tržišna očekivanja, a tvrtka je po prvi put osigurala poziciju broj 3 u tržišnom udjelu u prihodima od ljevaonica, jer u Kini počinje oporavak potražnje, uključujući CIS, PMIC, IoT i DDIC aplikacije. SMIC očekuje nastavak rasta u 2. tromjesečju kako se obnavljanje zaliha proširi, što potencijalno ukazuje na srednji rast u tinejdžerskim godinama u 2024. u usporedbi s prethodnim srednjim jednoznamenkastim smjernicama rasta u zadnjem izvješću o prihodima.

I UMC i GlobalFoundries naznačili su da je potražnja potrošača i pametnih telefona pala na dno. Međutim, potražnja za automobilima ostala je mješovita, pri čemu UMC očekuje da će se smanjiti u kratkom roku, dok GlobalFoundries očekuje porast prihoda u drugom tromjesečju.

“Izlaskom iz prvog tromjesečja, počeli smo promatrati oporavak potražnje, čak i ako je napredak spor. Inventar kanala postaje normaliziran i smanjen nakon nekoliko kvartala smanjenja zaliha. I dalje vjerujemo da će snažna potražnja za umjetnom inteligencijom i blagi oporavak krajnje potražnje poslužiti kao glavni pokretači rasta industrije u 2024.“, otkrilo je Counterpoint Research u priopćenju za javnost.