Potražnja za pisačima i MFP-ovima pala na zapadnoeuropskom tržištu pala za 21,5 posto

Potražnja za pisačima i MFP-ovima pala na zapadnoeuropskom tržištu pala za 21,5 posto
Fotolia

Prema istraživanju IDC-a, zapadnoeuropsko tržište pisača i višenamjenskih uređaja (MFP) palo je za čak 21,5 posto tijekom trećeg kvartala ove godine, u usporedbi s istim razdobljem lani. Ukupno, riječ je o 4,07 milijuna jedinica dok je prije 12 mjeseci brojka bila na 5,19 milijuna.

Nažalost, bilo je samo pitanje vremena kad će se situacija strmoglaviti obzirom na smanjenu potražnju zbog pandemije koronavirusa, koja je dovela do osjetnijeg rada na daljinu pa samim time i smanjenom potrebom za HCP segmentom.

Najveći pad dogodio se kod laserskih printera - 27,1 posto na godišnjoj razini. Dakle, sve ono pozitivno iz prve polovice 2021. je potpuno izbrisano ovim lošim rezultatima. I tako je na svim zapadnoeuropskim tržištima.

Primjerice, njemačko tržište palo je za 16,5 posto i inkjet je činio najveći udio u tom smislu s padom od 16 posto. Ukupno, isporučeno je 900.000 uređaja. Laserski printeri su pali za 17,3 posto, ali zabilježen je rast A4 uređaja u boji.

U Francuskoj je pak zabilježen pad od 27,4 posto i ukupno ih je isporučeno 759.000. Laserski su printeri pritom pali za 27,7 posto.

Velika Britanija također je u problema i bilježi pad od 23,9 posto, odnosno, zabilježeno je 682.000 isporuka.

Talijansko je tržište pak palo za 23,7 posto s 516.000 isporuka, a španjolsko je palo za 27,9 posto s 306.000 isporuka.

Dakle, slika je identična na svim tržištima zapada Europe, što potvrđuje poveću krizu. I svugdje je isto, laserski printeri vuku za sobom sve ostale, a situaciju ne uspijevaju spasiti čak ni inkjet printeri, što je inače znao biti slučaj.

Dok god traje pandemija i pojačani rad na daljinu, nikakvog oporavka tržišta neće biti. Dapače, proizvođači se moraju prilagoditi novoj situaciji kako ne bi bilježili još veću štetu od one koju moraju trpiti posljednje gotovo dvije godine...