Potpisani ugovori za nabavu naprednih IKT resursa u sklopu projekta HR-ZOO

Potpisani ugovori za nabavu naprednih IKT resursa u sklopu projekta HR-ZOO

U Sveučilišnom računskom centru (Srcu) potpisana su dva ugovora kojima započinje isporuka naprednih računalnih, spremišnih i mrežnih resursa za potrebe projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), kao preduvjeta za izradu kataloga usluga korisnicima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja RH.

Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %, dok je preostalih 15 % osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Riječ je o resursima kojima će se uspostaviti infrastruktura za računarstvo visokih performansi (HPC), infrastruktura za računarstvo s velikom propusnošću (HTC), infrastruktura za visokoskalabilno računarstvo (HSC), infrastruktura za spremišnu mrežu (SAN) i infrastruktura za lokalnu mrežu sjedišta (DC LAN), a bit će smješteni u pet podatkovnih centara HR-ZOO-a.

Prvi Ugovor o nabavi resursa za računarstvo visokih performansi (HPC) s pripadajućim spremišnim i mrežnim resursima potpisan je sa S&T Hrvatska d.o.o., a drugi je Ugovor za nabavu resursa za računarstvo s velikom propusnošću (HTC) i za visokoskalabilno računarstvo (HSC) s pripadajućim spremišnim i mrežnim resursima potpisan sa Storm Computers d.o.o. Ugovore je u ime Srca potpisao Ivan Marić, ravnatelj Srca i voditelj projekta HR-ZOO, u ime tvrtke S&T Hrvatska Božidar Vidić, direktor S&T Hrvatska d.o.o. te u ime tvrtke Storm Computers Vladimir Olujić predsjednik Uprave i direktor Storm Computers d.o.o. Vrijednost potpisanih ugovora je veća od 94 milijuna kuna.

„Završetkom nabave naprednih IKT resursa korak smo bliže uspostavljanju nove generacije nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO koja će akademskoj i istraživačkoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge. Oprema koju ćemo realizacijom ovih ugovora smjestiti u nove podatkovne centre u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci omogućit će korisnicima pouzdanu, sigurnu i dostupnu infrastrukturu za računarstvo visokih performansi, izvedbu računarstva u oblaku (cloud computing), fleksibilno stvaranje i upotrebu virtualnih poslužitelja, brojne načine za pohranu i dohvat podataka te funkciju sigurnosne i arhivske pohrane podataka. Sve te računalne i spremišne komponente u sjedištima HR-ZOO-a bit će povezane infrastrukturom za lokalnu mrežu sjedišta koja je povezana na širokopojasnu mrežnu komponentu HR-ZOO koja osigurava 100 Gbit/s veze između podatkovnih centara“, istaknuo je Ivan Marić, ravnatelj Srca i voditelj projekta HR-ZOO.

Napredni IKT resursi bit će smješteni u sjedišta HR-ZOO u četiri sveučilišna grada na lokacijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, studentskog doma u sklopu Sveučilišnog kampusa Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, zgrade Sveučilišnih odjela u sklopu Sveučilišnog kampusa Trsat Sveučilišta u Rijeci, Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj Sveučilišta u Zagrebu te zgrade Sveučilišnog računskog centra Srca u Zagrebu.

„Nabavljeni IKT resursi temelj su izgradnje kataloga usluga HR-ZOO koji će podržati daljnji razvoj znanstvene i akademske zajednice, omogućiti napredak u multidisciplinarnim istraživanjima te pružiti pomoć nastavnicima u digitalnoj transformaciji visokog obrazovanja. Zahvaljujući uslugama HR-ZOO-a, izgradnjom mostova suradnje i povezivanjem nacionalne infrastrukture s istraživačkim infrastrukturama u Europi i svijetu Srce omogućava hrvatskim znanstvenicima ostvarivanje njihovog istraživačkog potencijala i ravnopravan položaj u odnosu na europske kolege. Time Srce ispunjava zadatak pružanja podrške sudjelovanju i radu hrvatskih institucija predstavnika RH uključenih u Europske konzorcije za istraživačku infrastrukturu (engl. European Research Infrastructure Consortium, ERIC) koji olakšavaju uspostavu i rad istraživačke infrastrukture od europskog interesa“, pojašnjava Ivan Marić.