Postaje li Android novi Windows?

Postaje li Android novi Windows?

Foto: Antun Jastrić

Prije 20 godina, Microsoft je držao oko 90 posto tržišnog udjela u računalnom tržištu, dok su se druge tvrtke borile za „mrvice“. U prvome redu misli se na Apple koji je teško dolazio do izražaja kraj velikih Windowsa.

No, kada je objavljen prvi iPhone, tržište se okrenulo naglavačke. Unutar nekoliko godina, stotine milijuna novih računalnih uređaja prodano je i Microsoft je izgubio svoj vladajući položaj na tržištu. sada je došlo vrijeme da se Windows bori za "mrvice" i da drugima gleda leđa.

Android se može pohvaliti kako je preuzeo prvo mjesto i u 2014. godini držao je 49 posto udjela na tržištu povezanih uređaja. U 2015. godini očekuje se kako bi ta brojka mogla biti oko 59 posto, a 2016. godine 63 posto.

Prema Gartneru, Windows će biti na nekih 14 posto, što je vrlo mali udio. iOS/MacOS drži kojih 11 posto i opasno se približava Windowsima. Znate onu poslovicu - tko bi gori, sad je doli.

Izvor: Statista

Još iz kategorije

Dobar vjesnik onog što dolazi

Dobar vjesnik onog što dolazi

23.03.2019. komentiraj

Investitori u nekretnine postaju sve oprezniji zbog zabrinutosti oko političke neizvjesnosti, trgovinskih ratova i sve sporijeg gospodarskog rasta na ključnim tržištima diljem svijeta, navodi se u globalnom izdanju Emerging Trends in Real Estate za 2019. godinu, godišnjem izvješću koje prati stavove ulagača u nekretnine, a koji zajednički objavljuju Urban Land Institute (ULI) i PwC. U izvješću se navodi kako se ulagači pokušavaju zaštititi od takvih kretanja, istodobno revidirajući tradicionalne poslovne i valuacijske modele, odgovarajući time na promjenjive zahtjeve potrošača.

Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

23.03.2019. komentiraj

U HGK je danas predstavljen projekt ZOP 2019. koji će se u iduća dva mjeseca fokusirati na podizanje svijesti o pravima na zaštitu osobnih podataka, naročito kod djece i mladih. U sklopu projekta održat će se niz događanja, uključujući i stručni kongres na kojem će sudjelovati Max Schrems, austrijski aktivist poznat po kampanjama protiv kršenja privatnosti zbog kojeg Google mora platiti 50 milijuna eura kazne.

Održana je treća postaja Maratona karijera

Održana je treća postaja Maratona karijera

22.03.2019. komentiraj

U srijedu 20. ožujka u 16 sati na Hrvatskim studijima u Zagrebu održana je treća postaja Maratona karijera, projekta udruge Studentski informativni kutak. Gostujuće predavačice bile su Kristina Gotovac i Anamarija Virant, a posvetile su se temama komunikacije te influencer marketinga uz što su ispričale i svoj put do uspjeha.