Postaje li Android novi Windows?

Postaje li Android novi Windows?

Foto: Antun Jastrić

Prije 20 godina, Microsoft je držao oko 90 posto tržišnog udjela u računalnom tržištu, dok su se druge tvrtke borile za „mrvice“. U prvome redu misli se na Apple koji je teško dolazio do izražaja kraj velikih Windowsa.

No, kada je objavljen prvi iPhone, tržište se okrenulo naglavačke. Unutar nekoliko godina, stotine milijuna novih računalnih uređaja prodano je i Microsoft je izgubio svoj vladajući položaj na tržištu. sada je došlo vrijeme da se Windows bori za "mrvice" i da drugima gleda leđa.

Android se može pohvaliti kako je preuzeo prvo mjesto i u 2014. godini držao je 49 posto udjela na tržištu povezanih uređaja. U 2015. godini očekuje se kako bi ta brojka mogla biti oko 59 posto, a 2016. godine 63 posto.

Prema Gartneru, Windows će biti na nekih 14 posto, što je vrlo mali udio. iOS/MacOS drži kojih 11 posto i opasno se približava Windowsima. Znate onu poslovicu - tko bi gori, sad je doli.

Izvor: Statista

Još iz kategorije

Grayling osvojio nagradu Public Affairs Consultancy of the Year

Grayling osvojio nagradu Public Affairs Consultancy of the Year

26.05.2019. komentiraj

Agencija Grayling  proglašena je pobjednikom u kategoriji Public Affairs Consultancy of the Year na gala događaju  SABRE Awards EMEA 2019, održanom u Londonu. Međunarodnoj mreži s 31 uredom u 22 europske zemlje, među ostalim i u Hrvatskoj, odano je priznanje za rast na području Public Affairsa diljem Europe i za uspjeh u  provođenju multi-market aktivnosti za velike međunarodne klijente.

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

26.05.2019. komentiraj

U zagrebačkom Studentskom centru održan je okrugli stol pod nazivom „Postani i TI, djevojka IT!“ Tom prigodom, djevojkama viših razreda srednjih škola, za koje je taj događaj organiziran, o svom radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji iskustva su prenosile govornice iz raznih javnih i privatnih institucija.

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

25.05.2019. komentiraj

Približava se osmo izdanje Shift konferencije – Powered by ICT Županija koja će na dva dana, 30. i 31. svibnja, Split pretvoriti u središte IT industrije te na jednom mjestu okupiti vodeće svjetske stručnjake iz renomiranih tvrtki kao što su Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox, Minecraft, Slack i mnoge druge. Očekuje se da će ovogodišnja, najveća IT konferencija na području Jugoistočne Europe, imati čak 1500 sudionika.