Poslovne prilike dominantan razlog samozapošljavanja u RH

Poslovne prilike dominantan razlog samozapošljavanja u RH

Foto: DepositPhotos

Prema posljednjim podacima Europskog statističkog ureda (Eurostat), u 2017. godini bilo je više od 228 milijuna zaposlenih osoba u EU, među kojima čak više od 33 milijuna samozaposlenih. Prema definiciji, samozaposlena osoba je ona fizička osoba koja trajno obavlja gospodarsku djelatnost.

U najnovijem istraživanju koje je proveo Eurostat za 2017. godinu stoji kako samozaposlene osobe u RH kao razloge zbog kojih su pokrenuli vlastiti posao najčešće navode povoljno okružje (25%), nasljeđivanje obiteljskog posla (23%) te da nisu mogle pronaći novi posao (23%). Od svih članica Europske unije Bugarska navodi povoljne prilike kao najveći razlog za pokretanje vlastitog poslovanja (42%). Slijede ju Italija i Mađarska.

Najveći je postotak samozaposlenih osoba koje ne ovise samo o jednom dominantnom klijentu zabilježen kod Hrvatske, i to čak visokih 91%. Slijede Rumunjska (88%), Španjolska (87%) i Belgija (87%), dok je prosjek EU na 60%. To pokazuje da u Hrvatskoj samozaposlene osobe uspijevaju imati što je moguće veću bazu klijenata, čemu u prilog govori podatak kako ukupno 23% samozaposlenih osoba u RH navodi dva do devet klijenata, što je najveći postotak u EU. U Hrvatskoj prevladava situacija u kojoj oko 23% samozaposlenih osoba nasljeđuje obiteljski posao, što može upućivati na prisutnost velikog broja dugogodišnjih tradicionalnih poslova te predstavlja višu stopu od prosjeka EU koji iznosi 16%. Poljska, Irska i Grčka također se nalaze iznad prosjeka EU.

Kao glavne prepreke u pokretanju vlastitog poslovanja u RH samozaposleni navode visoke administrativne terete (16%), razdoblje bez klijenata (12%) te kašnjenje u plaćanju (13%). Samo 24% samozaposlenih u RH smatra da nema poteškoća u samozapošljavanju, što je nešto niže od prosjeka EU koji iznosi 28%. Članice EU u kojima samozaposleni smatraju da nema poteškoća u poslovanju su Nizozemska (42%), Češka (44%) i Mađarska (38%). Ova anketa pokazuje da se u RH pojedinci odlučuju na samozapošljavanje, što govori u prilog zadovoljavajućoj poduzetničkoj klimi u odnosu na prosjek EU.

Prisutna je situacija u kojoj se samozaposleni odlučuju na ponudu usluga/roba koje mogu ponuditi širem spektru klijenata te na taj način disperziraju rizik i svoje varijabilne troškove.

Još iz kategorije

Bliži se treće izdanje beogradske eSecurity konferencije

Bliži se treće izdanje beogradske eSecurity konferencije

25.03.2019. komentiraj

Treća eSecurity konferencija, koju organizira udruga eSigurnost, održat će se od 3. do 5. travnja u hotelu Holiday Inn u Beogradu. Svaki sudionik konferencije na njoj će moći prikupiti do 18 CPE bodova kojima se potvrđuje stručno usavršavanje.

Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

25.03.2019. komentiraj

Kineski Huawei ima velike planove, a jedan od njih jest načiniti svoj mobilni operativni sustav pa da njegovi pametni telefoni i tableti prestanu ovisiti o Googleu i njegovu Androidu, na čemu se radi od 2012. godine. Dakle, stvar je ozbiljna i u konačnici bi ona bila nešto kao Samsungov Tizen, samo funkcionalnije, ili Appleov iOS.

Dobar vjesnik onog što dolazi

Dobar vjesnik onog što dolazi

23.03.2019. komentiraj

Investitori u nekretnine postaju sve oprezniji zbog zabrinutosti oko političke neizvjesnosti, trgovinskih ratova i sve sporijeg gospodarskog rasta na ključnim tržištima diljem svijeta, navodi se u globalnom izdanju Emerging Trends in Real Estate za 2019. godinu, godišnjem izvješću koje prati stavove ulagača u nekretnine, a koji zajednički objavljuju Urban Land Institute (ULI) i PwC. U izvješću se navodi kako se ulagači pokušavaju zaštititi od takvih kretanja, istodobno revidirajući tradicionalne poslovne i valuacijske modele, odgovarajući time na promjenjive zahtjeve potrošača.