Poslovne prilike dominantan razlog samozapošljavanja u RH

Poslovne prilike dominantan razlog samozapošljavanja u RH

Foto: DepositPhotos

Prema posljednjim podacima Europskog statističkog ureda (Eurostat), u 2017. godini bilo je više od 228 milijuna zaposlenih osoba u EU, među kojima čak više od 33 milijuna samozaposlenih. Prema definiciji, samozaposlena osoba je ona fizička osoba koja trajno obavlja gospodarsku djelatnost.

U najnovijem istraživanju koje je proveo Eurostat za 2017. godinu stoji kako samozaposlene osobe u RH kao razloge zbog kojih su pokrenuli vlastiti posao najčešće navode povoljno okružje (25%), nasljeđivanje obiteljskog posla (23%) te da nisu mogle pronaći novi posao (23%). Od svih članica Europske unije Bugarska navodi povoljne prilike kao najveći razlog za pokretanje vlastitog poslovanja (42%). Slijede ju Italija i Mađarska.

Najveći je postotak samozaposlenih osoba koje ne ovise samo o jednom dominantnom klijentu zabilježen kod Hrvatske, i to čak visokih 91%. Slijede Rumunjska (88%), Španjolska (87%) i Belgija (87%), dok je prosjek EU na 60%. To pokazuje da u Hrvatskoj samozaposlene osobe uspijevaju imati što je moguće veću bazu klijenata, čemu u prilog govori podatak kako ukupno 23% samozaposlenih osoba u RH navodi dva do devet klijenata, što je najveći postotak u EU. U Hrvatskoj prevladava situacija u kojoj oko 23% samozaposlenih osoba nasljeđuje obiteljski posao, što može upućivati na prisutnost velikog broja dugogodišnjih tradicionalnih poslova te predstavlja višu stopu od prosjeka EU koji iznosi 16%. Poljska, Irska i Grčka također se nalaze iznad prosjeka EU.

Kao glavne prepreke u pokretanju vlastitog poslovanja u RH samozaposleni navode visoke administrativne terete (16%), razdoblje bez klijenata (12%) te kašnjenje u plaćanju (13%). Samo 24% samozaposlenih u RH smatra da nema poteškoća u samozapošljavanju, što je nešto niže od prosjeka EU koji iznosi 28%. Članice EU u kojima samozaposleni smatraju da nema poteškoća u poslovanju su Nizozemska (42%), Češka (44%) i Mađarska (38%). Ova anketa pokazuje da se u RH pojedinci odlučuju na samozapošljavanje, što govori u prilog zadovoljavajućoj poduzetničkoj klimi u odnosu na prosjek EU.

Prisutna je situacija u kojoj se samozaposleni odlučuju na ponudu usluga/roba koje mogu ponuditi širem spektru klijenata te na taj način disperziraju rizik i svoje varijabilne troškove.

Još iz kategorije

Najavljena treća eSecurity konferencija 2019

Najavljena treća eSecurity konferencija 2019

17.01.2019. komentiraj

Nakon dvije uspješne međunarodne konferencije na temu IT sigurnosti i zaštite informacija Udruženje eSigurnost najavljuje organizaciju svoje treće eSecurity konferencije, koja se održava od 3. do 5. travnja 2019. godine u Hotelu Holiday Inn u Beogradu.

Ovog tjedna održava se novi Elektroboj

Ovog tjedna održava se novi Elektroboj

17.01.2019. komentiraj

Elektroboj, natjecanje u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike započinje svečanim otvorenjem 17. siječnja 2019. u 15 sati u dvorani A211 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

CES 2019: Bellov koncept koji će trebati dorade

CES 2019: Bellov koncept koji će trebati dorade

16.01.2019. komentiraj

Poznati svjetski proizvođač helikoptera američki Bell na ovogodišnjem je CES-u predstavio nekoliko noviteta od dvaju malih četveromotornih dronova za prijevoza paketa od 35 kilograma na više, pa sve do velikog hexacoptera namijenjenog prijevozu putnika. Najvažnija inovacija je da je riječ o letjelicama pogonjenim hibridnim pogonom - odnosno motori će proitvoditi struju koja će poslije pokretati motore dok će postojati i poseban baterijski sustav za slučaj otkazivanja motora koji će omogućiti sigurno slijetanje.