Porscheov digitalni blizanac može predvidjeti kada vašem automobilu treba servis

Porscheov digitalni blizanac može predvidjeti kada vašem automobilu treba servis

Ne bi li bilo idealno kad bi naši automobili mogli preporučiti servis na temelju toga kada će on vjerojatno biti potreban, a ne da se moramo voditi prema nekom unaprijed zacrtanom rasporedu? Čini se da bismo uskoro mogli svjedočiti takvoj situaciji!

Naime, Porsche razvija "digitalnog blizanca", odnosno, virtualnu kopiju, koji pomaže predvidjeti zahtjeve za servisiranjem na temelju stila vožnje. Algoritmi mogu analizirati kombinaciju podataka senzora i "velikih podataka" kako bi preporučili uslugu na temelju vozačeva stila vožnje. Dakle, u obzir će se uzimati prometnice po kojima se vozi, način vožnje, što podrazumijeva brzinu, češće ili rjeđe kočenje, zaustavljanje, "raubanje" automobila...

Sustav, kako tvrde u njemačkom gigantu, može čak predvidjeti i greške prije nego što se dogode. To bi automehaničarima olakšalo posao, a vlasnicima automobila smanjilo nepotrebne troškove - u teoriji.

Porsche će službeno lansirati prvog digitalnog blizanca iduće godine, i to samo pomoću podataka senzora. Međutim, terensko testiranje je već u tijeku i oko polovice vlasnika Taycana volontiralo je i odobrilo korištenje njihovih podataka o vožnji, što pomaže u testovima. Zasad je poznato da ako automobil pređe određene granice, vozilo govori vozaču da će možda morati posjetiti servis.

Nadalje, dvostruki sustav omogućio bi proizvođačima automobila da odbace fiksne rasporede održavanja u korist preporuka specifičnih za vozača. Porsche također predviđa da algoritmi pomažu čak i kada automobil radi besprijekorno.

Zanimljivo, postojao bi i digitalni zapis koji bi mogao sugerirati točnu prodajnu cijenu za rabljeni automobil, kao i veću transparentnost za buduće kupce. Nije ni to sve, za automobile bi se moglo čak ponuditi produljena jamstva na temelju statusa automobila.

Kao jedini problem javlja se onaj o privatnosti, ali to će se sasvim sigurno regulirati na adekvatan način, koji će zadovoljiti vozače, odnosno, korisnike "blizanca".