Porast interesa za STEM predmete na državnoj maturi

Porast interesa za STEM predmete na državnoj maturi
DepositPhotos

Objavom konačnih rezultata, ljetni rok državne mature je i službeno priveden kraju te je uz činjenicu da su ovogodišnji pristupnici ostvarili znatno bolji uspjeh na ispitima iz obveznih predmeta, državnu maturu obilježio je i porast interesa za predmete iz STEM područja i to fiziku, kemiju, biologiju i informatiku.

Upravo je informatika  izborni predmet koji iz godine u godinu bilježi konstantan rast broja prijava unatoč višegodišnjem trendu smanjenja broja pristupnika. Ako se spomenuti trendovi nastave, moguće je da već sljedeće školske godine u pet najtraženijih ispita ostane samo jedan društveni, i to politika i gospodarstvo.

Među nešto više od 31 tisuće pristupnika, njih 105 riješilo je barem jedan od ispita sa stopostotnom točnošću. Tri u potpunosti točna ispita iz matematike, engleskog i fizike imao je jedan pristupnik, dok je po dva sto posto točno riješena ispita imalo petoro ovogodišnjih pristupnika.

„Ovogodišnju pripremu i provedbu državne mature obilježio je niz neočekivanih okolnosti, no unatoč svemu, maturanti su pokazali iznimnu zrelost te ostvarili bolje rezultate od prethodnih generacija“, istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

„Kako bismo zadržali povjerenje u obrazovni sustav i državnu maturu, koja se temelji na načelima jednakog vrednovanja i transparentnosti, nastojat ćemo svim uključenim dionicima dodatno argumentirati nužnost hitne izmjene Pravilnika o polaganju državne mature za koji se zalažemo. Upravo se tijekom provedbe i vrednovanja ispita ljetnog roka izmjena Pravilnika pokazala i više nego nužnom, i to posebno u dijelu izricanja odgovarajućih mjera i provedbe postupka prilikom utvrđenog prepisivanja“, ističe Katavić.

Od obveznih predmeta na državnoj maturi i dalje je najpopularnija matematika na osnovnoj razini te hrvatski i engleski jezik na višoj razini, dok u izbornom dijelu ispita svakako treba izdvojiti fiziku s gotovo sedam tisuća prijava. Pristupnici postižu najbolje rezultate na ispitima iz stranih jezika, u prosjeku s ostvarenih između 70 i 80 posto bodova.