Porast interesa za STEM predmete na državnoj maturi

Porast interesa za STEM predmete na državnoj maturi

Foto: DepositPhotos

Objavom konačnih rezultata, ljetni rok državne mature je i službeno priveden kraju te je uz činjenicu da su ovogodišnji pristupnici ostvarili znatno bolji uspjeh na ispitima iz obveznih predmeta, državnu maturu obilježio je i porast interesa za predmete iz STEM područja i to fiziku, kemiju, biologiju i informatiku.

Upravo je informatika  izborni predmet koji iz godine u godinu bilježi konstantan rast broja prijava unatoč višegodišnjem trendu smanjenja broja pristupnika. Ako se spomenuti trendovi nastave, moguće je da već sljedeće školske godine u pet najtraženijih ispita ostane samo jedan društveni, i to politika i gospodarstvo.

Među nešto više od 31 tisuće pristupnika, njih 105 riješilo je barem jedan od ispita sa stopostotnom točnošću. Tri u potpunosti točna ispita iz matematike, engleskog i fizike imao je jedan pristupnik, dok je po dva sto posto točno riješena ispita imalo petoro ovogodišnjih pristupnika.

„Ovogodišnju pripremu i provedbu državne mature obilježio je niz neočekivanih okolnosti, no unatoč svemu, maturanti su pokazali iznimnu zrelost te ostvarili bolje rezultate od prethodnih generacija“, istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

„Kako bismo zadržali povjerenje u obrazovni sustav i državnu maturu, koja se temelji na načelima jednakog vrednovanja i transparentnosti, nastojat ćemo svim uključenim dionicima dodatno argumentirati nužnost hitne izmjene Pravilnika o polaganju državne mature za koji se zalažemo. Upravo se tijekom provedbe i vrednovanja ispita ljetnog roka izmjena Pravilnika pokazala i više nego nužnom, i to posebno u dijelu izricanja odgovarajućih mjera i provedbe postupka prilikom utvrđenog prepisivanja“, ističe Katavić.

Od obveznih predmeta na državnoj maturi i dalje je najpopularnija matematika na osnovnoj razini te hrvatski i engleski jezik na višoj razini, dok u izbornom dijelu ispita svakako treba izdvojiti fiziku s gotovo sedam tisuća prijava. Pristupnici postižu najbolje rezultate na ispitima iz stranih jezika, u prosjeku s ostvarenih između 70 i 80 posto bodova.

Još iz kategorije

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

05.08.2020. komentiraj

Završetkom pregovora o proračunu i financijskoj budućnosti EU Hrvatska je dobila 22 milijarde eura što je dvostruko više u odnosu na prošli financijski okvir. Ukupan iznos od 22 milijarde eura za narednu financijsku perspektivu gotovo je dvostruko veći od iznosa u prethodnoj financijskoj perspektivi, u kojoj je na raspolaganju bilo 10,7 milijardi eura.

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

04.08.2020. komentiraj

Poziciju novog direktora Bolta u Hrvatskoj, vodeće europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, preuzeo je Tomislav Lukačević. Svoju karijeru u Boltu započeo je na poziciji specijalista za operativne poslove 2018. godine, odmah na samom početku kada je tvrtka tek ulazila na tržište i bila poznata pod tadašnjim imenom Taxify. Pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj s još dvoje specijalista, a nakon vrlo kratko vremenskog perioda promoviran je na poziciju menadžera za operativne poslove. A danas će na novoj poziciji upravljati cjelokupnim poslovanjem vožnji na zahtjev i koordinirati aktivnosti sa središnjicom u Estoniji.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

04.08.2020. komentiraj

Podaci agencije Promocija Plus pokazuju da je Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020. Pandemija koronavirusa pokosila je kompletno automobilsko tržište Unije, a najviše su stradale zemlje naslonjene na turizam.