Popularne dječje aplikacije pune manipulativnih oglasa

Popularne dječje aplikacije pune manipulativnih oglasa
DepositPhotos

Djeca su još uvijek značajna meta oglašivačima jer naivna su i lakovjerna pa će prije kliknuti na oglas koji se nalazi pred njima. Ponajprije se to može vidjeti na primjeru mobilnih igara i roditelji se ne bi trebali čuditi što s obzirom na brojku oglasa koji se pojavljuju njihovoj djeci tijekom igre ona klikaju na njih pa možda slulajno nešto instaliraju ili čak kupe.

Kako bi imali bolji uvid u to što se događa po tom pitanju, pomogli su stručnjaci s američkog sveučilišta Michigan Medical School tako što su testirali 135 najpopularnijih aplikacija namijenjenih djeci starosti pet ili manje godine. Pokazalo se da 95 posto tih aplikacija sadrži barem jedan tip oglašavanja, a neki od oglasa su manipulativni i zavaravaju. Naravno, tako nešto iznimno je ozbiljno i roditelji moraju povećati kontrolu nad time što im djeca rade i učiniti prvi korak kako bi stali na kraj ponašanju onih koji stoje iza navedenih aplikacija.

Oglasi dolaze u raznim formama, prekidaju igru prikazom video sadržaja, pozivaju na kupnju unutar aplikacije, pozivaju na dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama i pojavljuju se u prikrivenom obliku tako da su simboli kao $ jedva vidljivi. Naravno, djeca teško mogu prepoznati to što je pred njima i zato je podosta tužna situacija u kojoj ih se koristi za put do zarade.

Očekivano, besplatne aplikacije imaju više oglasa nego one koje se kupuju i prečesto njihov sadržaj nije namijenjen djeci dobi od pet ili manje godina. S obzirom da odgovorni ne čine puno, ako išta čine, kako bi zaštitili djecu od utjecaja pod kojim se nalaze, roditelji su zaduženi pobrinuti se zaštititi svoju djecu.

Ovo istraživanje pomoglo im je educirati se i s vremenom će sasvim sigurno poslužiti za uvođenje potrebnih promjena. Ne misli se tu samo na regulatore već i na Apple i Google, koji bi u svojim e-trgovinama aplikacijama morali učiniti više da developere spriječe u prelasku granice. Iako, jasno je, granice ne postoje kad su čak i djeca poželjna meta ovakve vrste ponašanja.