Politika i društvene mreže - otvoreno ili u rukavicama

Politika i društvene mreže - otvoreno ili u rukavicama

Kako 'tvit' može ugroziti međudržavne odnose moglo se dosad nekoliko puta vidjeti i u Hrvatskoj i u svijetu, a možda najbolji domaći primjer je onaj riječkog gradonačelnika Vojka OBersnela koji se u jednom svom tvitu u kojem kaže da ako nas Slovenci ne priznaju on njima neće dati na more obrušio na susjede u trenutku natezanja oko potvrde ulaska u EU.

Na regionalnoj konferenciji o društvenim mrežama Tvitomanija, koja se održava u Novom Vinodolskom upravo je na okruglom stolu o politici i društvenim mrežama Obersnel izjavio kako je to bio njegov privatan tvit, a ne političko mišljenje ili mišljenje gradonačelnika.

„Izazvao sam veliku buru tvitom o Slovencima i dolasku na more. No, činjenica je da sam kao i svatko drugi reagirao emotivno na vijest da bi nam mogli blokirati ulazak u EU. Novinari su uzeli taj moj tvit i objavili ga, a mene su onda počeli zvati za izjavu. Mislim da to više govori o onome tko o tome piše nego o meni“, rekao je Obersnel.

Tako je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo kako je veoma aktivan na Twitteru, ali i dodao kako taj profil smatra osobnim profilom, a ne profilom gradonačelnika.

Povela se rasprava o tome koliko zapravo u politici i javnom životu postoje privatni i javni tvitovi ili postovi na društvenim mrežama. U nju se uključio i Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor, Radojičić smatra kako objave na Twitteru moraju imati „osobn“' dodir jer to nije službena stranica niti mora biti.

Prema njegovim riječima svaka dva mjeseca organizira „aktualni“ sat na društvenim mrežama kada mu obični građani mogu slobodno postavljati pitanja. No, dodaje, često se tad ubace i novinari koji pitaju sve i svašta, sa smiješkom dodaje i tada se zapravo dokazuje kolika je moć društvenih mreža.

Kao jedan od zaključaka namtnulo se da twitter koristi puno manje ljudi od Facebooka, ali oni koji ga koriste su zapravo opinion makeri.