Pojavljuje se sve veća potražnja za skenerima otiska prstiju

Pojavljuje se sve veća potražnja za skenerima otiska prstiju

Foto: Fotolia

Biti će vrlo uzbudljivo i iznenađujuće vidjeti što će nam sve Samsung predstaviti sa svojim najnovijim Galaxy S5 telefonom. Do sada smo imali prilike čuti nebrojne glasine, od kojih su neke i kontradiktorne. Od toga s kojim će procesorom novi S5 dolaziti, kakvog će dizajna biti i od kojih će materijala biti napravljen, koja će poboljšanja dobiti kamera, kakve vrste i rezolucije će biti zaslon, a predmet mnogih rasprava je i skener šarenice ili otiska prstiju.

Neimenovani izvor navodi da će Samsung doista integrirati skener otiska prstiju na svoje smartphone uređaje u 2014. godini, međutim izvor ne navodi hoće li se skener premijerno pojaviti na Galaxy S5 telefonu. Postoji velika potražnja za takvim skenerima, a samo nekoliko tvrtki razvija i proizvodi dovoljno kvalitetna i pouzdane senzore kakve traži Samsung.

Apple je započeo ovu opsesiju kada je integrirao skener u svoje nove iPhone 5S telefone, a skenere je za njih proizvodio AuthenTec, tvrtka koju ja Apple kupio samo za tu svrhu. HTC je također započeo s integracijom skenera sa svojim HTC One Max telefonom, a za njih je skenere proizvodila tvrtka Validity Sensors, koju je u međuvremenu kupila tvrtka Synaptics.

Samsung navodno planira nabavljati senzore od tvrtke Validity Sensors, dok LG planira nabavljati senzore od švedske tvrtke FingerPrint Cards. Kineske kompanije također su u potrazi za dobavljačima senzora za svoje nadolazeće high-end telefone, ali im problem predstavlja ograničen izbor, a potražnja je visoka, te se predviđa da će 30 posto kineskih high-end telefona u 2014. dolaziti sa skenerom otiska prstiju.

Sasvim je jasno da Samsung želi koristiti neku vrstu tehnologije za skeniranje oka. Samsung već ima tehnologiju kojom se može pratiti kretanje oka i mnoge druge tehnologije koje se već koriste na njihovim pametnim telefonima, no izgleda da tehnologija skeniranja šarenice još nije dovoljno dokazana, te se postavlja pitanje da li je isplativo godinu ili dvije koristiti skener otiska prstiju, a zatim ga zamijeniti skenerom šarenice.

Još iz kategorije

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

15.11.2019. komentiraj

„HGK podupire uvođenje eura jer smo svjesni da pozitivne strane značajno nadmašuju one moguće negativne. Ali s preduvjetom da se cijeli posao odradi kvalitetno, detaljno i s velikom razinom ozbiljnosti i pozornosti. O pripremi, razvoju naših kapaciteta i uključivanju svih naših resursa u ovom području ovisi i uspjeh uvođenja eura i postizanje maksimalnih pozitivnih učinaka. Jer nemojmo se zavaravati, čin uvođenja eura tek je prvi korak, a uspjeh ovisi i o svemu što dolazi nakon toga. Izazov dolazi poslije“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjem otvaranju konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija – Utjecaj uvođenja eura na kreta¬nja u gospodarstvu u organizaciji HGK.

GALERIJA: Infogamer 2019

GALERIJA: Infogamer 2019

14.11.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji gaming sajam Reboot InfoGamer na Zagrebačkom velesajmu, najveći dosad te se prostire na čak 7 paviljona. Ovogodišnji Reboot InfoGamer trajat će do 17. studenoga, a posjetiteljima će nuditi priliku da zaigraju najnovije videoigre na tržištu te isprobaju raznovrsne igre od regionalnih proizvođača videoigara.