Pojavljuje se sve veća potražnja za skenerima otiska prstiju

Pojavljuje se sve veća potražnja za skenerima otiska prstiju
Fotolia

Biti će vrlo uzbudljivo i iznenađujuće vidjeti što će nam sve Samsung predstaviti sa svojim najnovijim Galaxy S5 telefonom. Do sada smo imali prilike čuti nebrojne glasine, od kojih su neke i kontradiktorne. Od toga s kojim će procesorom novi S5 dolaziti, kakvog će dizajna biti i od kojih će materijala biti napravljen, koja će poboljšanja dobiti kamera, kakve vrste i rezolucije će biti zaslon, a predmet mnogih rasprava je i skener šarenice ili otiska prstiju.

Neimenovani izvor navodi da će Samsung doista integrirati skener otiska prstiju na svoje smartphone uređaje u 2014. godini, međutim izvor ne navodi hoće li se skener premijerno pojaviti na Galaxy S5 telefonu. Postoji velika potražnja za takvim skenerima, a samo nekoliko tvrtki razvija i proizvodi dovoljno kvalitetna i pouzdane senzore kakve traži Samsung.

Apple je započeo ovu opsesiju kada je integrirao skener u svoje nove iPhone 5S telefone, a skenere je za njih proizvodio AuthenTec, tvrtka koju ja Apple kupio samo za tu svrhu. HTC je također započeo s integracijom skenera sa svojim HTC One Max telefonom, a za njih je skenere proizvodila tvrtka Validity Sensors, koju je u međuvremenu kupila tvrtka Synaptics.

Samsung navodno planira nabavljati senzore od tvrtke Validity Sensors, dok LG planira nabavljati senzore od švedske tvrtke FingerPrint Cards. Kineske kompanije također su u potrazi za dobavljačima senzora za svoje nadolazeće high-end telefone, ali im problem predstavlja ograničen izbor, a potražnja je visoka, te se predviđa da će 30 posto kineskih high-end telefona u 2014. dolaziti sa skenerom otiska prstiju.

Sasvim je jasno da Samsung želi koristiti neku vrstu tehnologije za skeniranje oka. Samsung već ima tehnologiju kojom se može pratiti kretanje oka i mnoge druge tehnologije koje se već koriste na njihovim pametnim telefonima, no izgleda da tehnologija skeniranja šarenice još nije dovoljno dokazana, te se postavlja pitanje da li je isplativo godinu ili dvije koristiti skener otiska prstiju, a zatim ga zamijeniti skenerom šarenice.