Poduzetnici predložili svoj krizni stožer za gospodarstvo

Poduzetnici predložili svoj krizni stožer za gospodarstvo

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Glas poduzetnika, grupa koja okuplja velik broj domaćih poduzetnika predložila je stvaranje novog kriznog stožera za gospodarstvo koje bi trebao u suradnji s Vladom RH omogućiti prolazak sa što manje problema kroz krizu koja je nastala zbog korona virusa.

Tako se predlaže da uz ministre u Vladi RH po službenoj dužnosti, neophodno je da u stožeru budu osobe koje su vrhunski stručnjaci, koje nemaju iza sebe poslovne afere i dugove te koje predstavljaju bitne dionike gospodarstva.

Uz ključne ljude iz Vlade a to su ministar gospodarstva Darko Horvat i ministar financija Zdravko Marić poduzetnici u stožeru žele Vuk Vukovića ekonomskog analitičara, Velimir Šonjea makroekonomista, Hrvoja Bujasa ili Dražena Oreščanina ispred inicijative Glas poduzetnika.

Uz to, u kriznom stožeru treba biti i predsjednica HUP-a Gordana Deranja, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić, pravni stručnjak Andrej Šooš Maceljski iz odvjetničkog društva Šooš Maceljski, Mandić, Stanić & Partneri, Edo Tuk iz Hrvatske komore poreznih savjetnika, za turizam Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove iz Valamara, predstavnik ugostiteljstva i to potpredsjednik nacionalne udruge ugostitelja Vedran Jakominić i posljednji član Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika Lipa.

„Za većinu navedenih imamo suglasnost da budu predloženi, a naravno organizacije mogu predložiti da ih predstavlja i netko drugi od ljudi koje smo predložili. Uz navedene, Krizni stožer može imati i druge članove, primjerice predstavnike Hrvatske obrtničke komore, OPG-ova (poljoprivreda, stočarstvo, ribarstvo) i drugih ugroženih industrija", ističe predstavnik inicijative Glas poduzetnika Dražen Oreščanin.

„Istraživanja koja smo proveli pokazala su kako bi najgorem scenariju do kraja godine otkaz bi moglo dobiti gotovo 405.000 ljudi, a u 2021. bez posla bi moglo ostati još čak 160.000. Uzmu li se u obzir trenutne brojke, broj nezaposlenih bi sljedeće godine mogao doći do 700.000, a što je više od polovice trenutno zaposlenih.“, ističu iz inicijative i dodaju kako je uloga Stožera očuvati egzistenciju što većeg broja zaposlenika i poduzetnika, ali i hrvatskog gospodarstva od potencijalne višegodišnje krize te predlaganje mjera za što brži i učinkovitiji oporavak.

Još iz kategorije

Poduzetnici smatraju kako su previsoki porezi i nameti glavni uzroci rada na crno

Poduzetnici smatraju kako su previsoki porezi i nameti glavni uzroci rada na crno

06.06.2020. komentiraj

Procjene sive ekonomije su rađene redovito u zadnjim desetljećima. Ovisno o metodologijama, brojke se razlikuju. Sigurno je da se radi o gubitcima u desecima milijardi kuna, to jest i o značajnim postocima hrvatskog BDP-a. Prema svim relevantnim istraživanjima, Hrvatska uz Bugarsku ima najveći postotak sive ekonomije u Europi, a ovisno o istraživanju on se kreće od 25 posto do čak 35 posto.

CroAI Briselu šalje tri ključne smjernice za europski zakonodavni okvir o umjetnoj inteligenciji

CroAI Briselu šalje tri ključne smjernice za europski zakonodavni okvir o umjetnoj inteligenciji

05.06.2020. komentiraj

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) u Zagrebu je predstavila svoje s mjernice za poticanje razvoja umjetne inteligencije u Europi kao osvrt na Bijelu knjigu o u mjetnoj inteligenciji Europske komisije, koja je u javnoj raspravi još tjedan dana.

IDC: Prognoze za tržište tableta u 2020. slabe, ali 2021. bi trebala donijeti preokret

IDC: Prognoze za tržište tableta u 2020. slabe, ali 2021. bi trebala donijeti preokret

05.06.2020. komentiraj

Tableti se proteklih godina ne prodaju najbolje, ali tijekom pandemije koronavirusa pokazalo se da nisu na top listi prioriteta potrošača, zbog čega je tijekom prvog kvartala ove godine došlo do pada isporuka od 9,6 posto.