Podatkovni centri nisu žderači energije kao što se uglavnom misli

Podatkovni centri nisu žderači energije kao što se uglavnom misli
Dražen Tomić / Tomich Productions

Podatkovni centri u 2018. su pokretali 550 posto više aplikacija nego u 2010., ali su pritom koristili samo šest posto više energije i upravo taj podatak potvrđuje da zagađenje koje proizvode nije na apokaliptičnim razinama kako se vjerovalo. Pokazuje to u svom izvješću prestižni Science.

Tako nešto postiglo se, tvrdi Science, zbog poboljšanja energetske učinkovitosti. I to je idealno u situaciji kad se konstantno povećava potreba za više podataka no ikad u povijesti. A taj segment samo će nastaviti rasti kroz naredne godine, ekspresno i bez ikakvih granica. Sukladno tome, rast će i potreba za serverima te podatkovnim centrima.

Zato je iznimno dobro saznanje da se radi mnogo i po pitanju energetske učinkovitosti, što je donekle pozitivna stvar za okoliš. Piše "donekle" jer situacija svejedno nije potpuno bajna kad se potrošnja energije postavi u brojke. Naime, iako je riječ o šest posto rasta, radi se o otprilike 205 teravat sati godišnje. Konkretnije, to je oko jedan posto ukupne svjetske potrošnje energije.

Taj dio mora biti postavljen u prvi plan jer za tri do četiri godine udvostručit će se podaci koji u ovom trenutku "kolaju" podatkovnim centrima, što znači da će doći do novog rasta utroška energije. Čak ako to i bude za par postotaka, svejedno će teravat sati samo rasti i rasti, a s time i problemi za okoliš.

Sukladtno tome, IT industrija mora uložiti još više napora kako bi se problemi za okoliš adekvatnije riješili. Na prvu, to se može ukoliko proizvođači servera, uređaja za pohranu podataka i mrežnih uređaja prate ekološki prihvatljivije smjernice, ako se postave standardi kojih se svi trebaju pridržavati, ako se prebaci što je više moguće podataka u cloud, ako se podatkovni centri koriste izvorima obnovljive energije...

Postoji još savjeta, ali svi idu u smjeru obzirnije potrošnje i energetski učinkovitijih uređaja, kao i usluga. Sve to nešto je o čemu se prije nije razmišljalo, ali svijet se promijenio i mijenja se, a s njime i sve oko nas, pa i podatkovni centri.