Podaci su opet in: počinju prijave za Europski Big Data Hackathon 2019.

Podaci su opet in: počinju prijave za Europski Big Data Hackathon 2019.
DepositPhotos

Nakon izrazito uspješnoga prvog izdanja Europskog Big Data Hackathona, na kojem je u ožujku 2017. pobijedio upravo hrvatski tim, došlo je vrijeme za nove izazove. U pripremi je novo izdanje ovoga prestižnog natjecanja te je Državni zavod za statistiku u potrazi za najboljim hrvatskim podatkovnim znanstvenicima.

„Ako su podaci vaša strast, prepuni ste ideja kako kvalitetnije iskoristiti raspoložive podatke kao podlogu za donošenje ključnih odluka za brojne izazove s kojima se susreće Europa, onda tražimo upravo vas“, ističu iz Državnog zavoda za statistiku.

Eurostat je i ovog puta odabrao Bruxelles kao grad u kojem će se održati natjecanje kojem je svrha promicanje upotrebe Big Data podataka u europskim statističkim inicijativama, osnaživanje suradnje i partnerstva između znanstvenika i zaposlenika nacionalnih statističkih ureda te, u konačnici, prikupljanje i dijeljenje ideja radi rješavanja pitanja s kojima se Europa trenutačno suočava.

U razdoblju od 8. do 12. ožujka 2019. predstavnici zemalja unutar Europskoga statističkog sustava imat će priliku testirati vlastite mogućnosti i uporabu Big Data podataka u praksi promišljanjem o inovativnim rješenjima i razvoju prototipova koje službena statistika može integrirati u svoj svakodnevni rad na nacionalnoj i europskoj razini.

Prijavljene ekipe unaprijed će, svojim pametnim uređajima, prikupljati Big Data podatke u sustav, a potom će razviti prototipove koji će služiti za analizu i izdvajanje informacija iz tih podataka. Pitanje odnosno izazov, koji će se odabrati među 10 prioriteta Europske komisije, bit će objavljeno u petak 8. ožujka navečer, na službenom početku Hackathona. Ekipe će o širem području politike i katalogu izvora podataka, u vezi s projektnim zadatkom, biti prije obaviještene.

Ekipe sastavljene od najviše tri člana, koji mogu biti zaposlenici nacionalnih statističkih ureda, članovi akademske zajednice, studenti ili zaposlenici fakulteta certificiranih za program EMOS (The European Master in Official Statistics) te stručnjaci koji se bave podatkovnom znanošću, radit će otprilike dva dana na razvoju svojega prototipa. Po isteku vremena za rješavanje izazova svaka ekipa imat će pet minuta za predstavljanje svojega podatkovnog proizvoda pred stručnim žirijem. Tri najbolje ekipe svoje će prototipove predstaviti na plenarnoj sjednici konferencije ''Nove tehnike i tehnologije u statistici'' (New Techniques and Technologies for Statistics) ‒ NTTS 2019.

Državni zavod za statistiku poziva sve zainteresirane pojedince ili timove da se do 9. prosinca 2018. prijave na sudjelovanje na e-adresu hackathon@dzs.hr. Prijave trebaju sadržavati detaljan životopis s posebnim naglaskom na iskustva u razvoju sličnih aplikacija i/ili upotrebu europskih Big Data podataka kao podloge za donošenje odluka te kratko motivacijsko pismo.

Na temelju prikupljenih prijava DZS odabrat će članove ekipe koja će predstavljati Hrvatsku na natjecanju. Imena odabranih članova bit će objavljena na internetskim stranicama Državnog zavoda za statistiku najkasnije do 13. prosinca 2018. Troškove putovanja i smještaja hrvatskih predstavnika snosit će organizator natjecanja.