Početak izgradnje Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije - CRTA

Početak izgradnje Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije - CRTA

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje potpisom Ugovora između Dekana FSB-a prof. dr. sc. Dubravka Majetića i direktora tvrtke Gepot d.o.o. Nikole Kostelca započelo novo razdoblje razvoja robotike na Zagrebačkom sveučilištu. Ovim potpisom formalizirani su uvjeti za izgradnju „Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije - CRTA“ u sklopu Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Projekt CRTA financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 37.954.365,00 HRK. Ovaj suvremeno opremljeni laboratorij koji će se prostirati na 740m2 bit će referentni centar izvrsnosti za istraživanja, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije. Provođenje građevinskih radova omogućit će rekonstrukciju i uređenje prostora u istočnoj zgradi Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

„Velika je stvar uspostaviti Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije, upravo na Fakultetu strojarstva i brodogradnje jer bez novih istraživanja i ovakvih centara izvrsnosti koji su generator inovacija, suradnja s gospodarstvom ne može biti uspješna.“ - izjavio je dekan FSB-a prof. dr. sc. Dubravko Majetić prilikom pozdravnog govora, a s njim se složio i rektor zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras koji je istaknuo važnost ovog projekta za razvoj na području robotike i umjetne inteligencije.

Posebno zadovoljan ovim potpisivanjem je bio voditelj projekta prof. dr. sc. Bojan Jerbić koji je u predstavljanju projekta istaknuo da je ovo kruna rada zadnjih 15 godina od kada je na komadu papira nastao prvi nacrt za laboratorij robotike.

„Bila nam je velika želja da izgradimo referentni centar s vrhunskim uvjetima za istraživanje, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije. Ovaj potpis i početak građevinskih radova je nagrada za godine rada mojega tima da osiguramo mjesto dostojno novih istraživačkih i razvojnih projekata. Siguran sam da će ovaj laboratorij promovirati i unaprijediti tehnološki i obrazovni proces studenata, ali i da će postati mjesto na kojem će gospodarstvo imati priliku upoznati i primijeniti nove tehnologije. Ideja CRTE je promocija robotike, ne samo kao istraživačkoga rada, nego i kao općeprihvaćene kulture i svakodnevnom životu.“ - emotivno je zaključio prof. Jerbić.

Ujedno je namjera Centra privući istraživače i istraživačke institucije iz regije i Europe te tako povećati znanstvene potencijale zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) u ovom području. Tome će zasigurno pomoći i činjenica da će za potrebe razvoja medicinske robotike biti izgrađena prava operacijska dvorana koja će omogućavati provođenje pretkliničkih ispitivanja u realnim uvjetima.

Osim istraživanja u spomenutim područjima robotike i umjetne inteligencije, Centar će pružati najsuvremenije uvjete za obrazovanje i rad studentima.

Za vizualni identitet CRTE pobrinula se hrvatska agencija Bruketa&Žinić&Grey. Prilikom današnje prezentacije vizualnog identiteta spomenuli su da su u razradi koncepata koristili i umjetnu inteligenciju.

Svečano potpisivanje i prezentacije idealno su se uklopile u proslavu 100. obljetnice FSB-a i ogroman broj događanja kojima će fakultet obilježiti ovaj impresivan jubilej.