Počeo četvrti LEAP Summit

Počeo četvrti LEAP Summit

Prvi dan LEAP Summita, najveće međunarodne konferencije za mlade u jugoistočnoj Europi, u zagrebačkom Plaza Event Centru okupio je više od 3.000 sudionika. Mogli su birati između 39 predavanja koja su se održavala na četiri konferencijske pozornice (LEAP Stage, Ideas Powered Stage, Digital Stage by Algebra i EU and Me Stage). Teme su multidisciplinarne i uključuju digitalne tehnologije, poduzetništvo, Europsku uniju, održivi razvoj i inspirativne priče. Zahvaljujući generalnom partnerstvu predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, kotizacije za LEAP Summit su besplatne.

Program LEAP Stagea otvorio je Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Gospodin Baričević predstavio je programe EU za mlade, uključujući Erasmus + i Europske snage solidarnosti. Istaknuo je da je budžet za Erasmus + za razdoblje od idućih 7 godina udvostručen te da ga, uz studente, mogu koristiti i mladi poduzetnici i start upovi kojima omogućava boravak u nekoj od zemalja EU u trajanju od 3 do 4 mjeseca uz rad s tvrtkom koja im može pomoći da nauče kako unaprijediti svoj posao. U program Europske snage solidarnosti, koji potiče volontiranje i solidarnost uključeno je više od 120.000 mladih Europljana, među kojima je i više od 1.000 Hrvata. Publiku je oduševio i Terence Mauri, autor globalnog bestselera The Leader's Mindset: How To Win in The Age of Disruption. Njegovo predavanje Brave: The Huge Power of Daily Courage ciljalo je u svakom aktivirati njegovu „najbolju verziju“ – odvažne mislioce i one koji postižu mnogo pretvarajući bolne točke u posao, a priču u akciju.

Na Ideas Powered Stageu gostovala je Debra Giunta, osnivačica Design Dancea, tvrtke koja koristi ples da polaznike nauči društveno – emocionalnim vještinama, a godišnje radi s više od 3.000 učenika u Chicagu. Giunta je bila govornica i na TEDx-u, a u Zagrebu je govorila o važnosti društvenih i emotivnih kompetencija za razvoj karijere. Andrija Čolak, osnivač najuspješnije hrvatske franšize Surf'N'Fries, koja posluje u gotovo 20 zemalja, ispričao je kako se franšiza razvijala i kako je postigao današnji status.

Prva govornica na Digital Stageu by Algebra bila je Tanja Folnović iz Agrivija, tvrtke koja ima najbolji softver za upravljanje farmama i mijenja industriju proizvodnje hrane. Folnović je kreirala Agrivijevu bazu znanja koja sadrži najbolje prakse za više od 100 usjeva, a koriste je farmeri iz 150 zemalja svijeta pa je najavila što je sljedeće na području digitalne transformacije poljoprivrede. Željka Mojzeš iz Algebre govorila je o tome kako Algebra LAB pomaže digitalnim start upovima – kroz intenzivni 4-mjesečni inkubacijski program zajedno s timovima razrađuju njihovu poslovnu strategiju, prototip usluge ili proizvoda te istražuju tržište i rješavaju probleme kroz networking. Upravo teku zadnji tjedni inkubacijskog programa 11. generacije, u kojem je nekoliko timova koji rade na projektima s područja digitalne transformacije, od digitalizacije studentskog servisa do sustava za digitalno naručivanje putem mobitela.

Na EU and ME Stageu Luka Fuček je predstavio projekt STEMI robota koji kombinira programiranje, izradu mobilnih aplikacija, 3D modeliranje te robotiku općenito. Kroz STEMI tehnološku avanturu koriste se stvarni inženjerski alati - alati za 3D modeliranje i programiranje koji su primijenjivi puno šire od samog STEMI hexapod robota te se naučeno lako može primijeniti na drugim projektima pa takav pristup može osposobiti i ohrabriti djecu i mlade da krenu putevima stvaratelja, inženjera i znanosti. Kaja Pavlinić je predstavnica Hrvatske u incijativi Young European Ambassadors organizacije EU NEIGHBOURS east s ciljem promoviranja vrijednosti Europske unije, prednosti koje EU donosi mladima, kao i dobrih odnosa Europske unije i Istočnog partnerstva (Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina) pa je predstavila mogućnosti za mlade ljude u Europskoj uniji.

Još iz kategorije

Pandemija koronavirusom se loše odrazila na produktivnost developera

Pandemija koronavirusom se loše odrazila na produktivnost developera

04.06.2020. komentiraj

Softverski inženjeri trude se vratiti produktivnost kakva je bila prije pandemije koronavirusa, ali tako nešto ne ide preko noći i trenutno se svi muče, no idu suvereno prema zacrtanom cilju.

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

03.06.2020. komentiraj

Pandemija je utjecala na živote građana i donijela nam drugačiju svakodnevicu, a to pokazuje i istraživanje koje je proveo Media Val u suradnji s Ipsosom prema kojem građani u ovim vremenima prije svega teže jednostavnijem životu, osjećaju mira, spokoja i sigurnosti.

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

03.06.2020. komentiraj

Potaknuta iznimnom popularnosti svoje GeForceNow cloud gaming usluge, Nvidia je odlučila promijeniti pravila korištenja za developere i izdavače te odredila da se moraju uključiti (eng. opt in) u platformu kako bi mogli na njoj imati svoje naslove.