Poboljšanje učinkovitosti i smanjenje troškova na agendi hrvatskog i svjetskog ICT-a

Poboljšanje učinkovitosti i smanjenje troškova na agendi hrvatskog i svjetskog ICT-a

Regionalni sistem integrator u suradnji s partnerom IBM Hrvatska organizirao je drugi Combis Technology Day i predstavio najnovije trendove iz svijeta pohrane podataka, inovativne mogućnosti u području upravljanja mrežom platnih terminala, recentne alate za real-time integraciju podataka i replikaciju u heterogenom IT okruženju te novitete u sigurnosti podataka.

COMBISovi su stručnjaci tako predstavili GPa framework (Generic Point of Interaction Aplication), inovativni koncept koji omogućuje jednostavnije i brže upravljanje mrežom platnih terminala (EFT POS, tablet, smart phone i dr.).  GPa framework baziran je na ATM konceptu, omogućuje dodavanje novih usluga bez potrebe mijenjanja softvera na samom terminalu, a podržane su osim platnih transakcija i 'add-on-value' usluge.

Bojan Alikavazović iz Combisa predstavio je Fire Eye, antivirusno rješenje koje, kako kaže, nadmašuje sve postojeće antivirusne programe. Bilo je riječi i o novostima Near Real-Time Operational Reportinga, a veliko zanimanje publike probudila je i diskusija "Imamo li mi tehnologiju ili tehnologija nas?".

Ivo Gomilšek iz IBM-a govorio je o Software defined storage (SDS) pristupu, viziji IBM-a te konkretnim rješenjima i produktima koji  omogućuju automatsko i efikasno upravljanje svim resursima za pohranu podataka unutar storage okruženja, uključujući i prilagodbe zahtjevima poslovanja kao i "on the fly" nadogradnje.

Poslovni prioriteti IT zajednice u Hrvatskoj za 2014. godinu, prema istraživanju Combisa, su poboljšanje učinkovitosti, privlačenje i zadržavanje IT eksperata unutar organizacije te unapređivanje sigurnosti, smanjenje rizika u organizaciji i smanjenje organizacijskih troškova, dok se tehnološki prioriteti vezuju uz konsolidaciju IT infrastrukture, sigurnost i upravljanje rizicima te Big Datu i poslovnu analitiku.

„U rezultatima istraživanja koje je proveo Combis među sudionicima Technology Daya, s jedne je strane vidljiva  sličnost s poslovnim prioritetima IDC-ovog istraživanja. Tako je u oba istraživanja stavljen naglasak na poboljšanje učinkovitosti i smanjenje organizacijskih troškova. S druge je pak strane prepoznatljiv naš, hrvatski specifikum, a to su privlačenje i zadržavanje IT eksperata unutar organizacije te unapređenje sigurnosti i smanjenje rizika u organizaciji kao posljedica prilagođavanja tržištima, ne samo Europske unije nego i svijeta. Sagledavajući rezultate u tom širem svjetlu, podaci nas nimalo ne iznenađuju jer Hrvatska je neraskidivo vezana s europskim i svjetskim poslovnim gibanjima kojima se kontinuirano nastoji prilagoditi“, komentirao je Siniša Staničić, direktor Combisovog Sektora IT infrastrukture, ujedno i direktor sadržaja Combis Technology Daya.