Pobjednik PowerUp natjecanja predstavio rješenje za duži životni vijek baterija

Pobjednik PowerUp natjecanja predstavio rješenje za duži životni vijek baterija

Peto izdanje PowerUp natjecanja u organizaciji Innoenergyja, u Krakowu je okupilo 300 startupa iz 24 zemlje srednje i istočne Europe. Ovogodišnji je pobjednik, slovački Danubia NanoTech, osim 50.000 eura, dobio i priliku sudjelovati u EIT InnoEnergy Highway akceleratoru.

Ovogodišnji pobjednici predstavili su rješenje za nadzor temperature zraka putem senzora na bazi grafena, smještenih na vrlo tankoj vrpci koja se može pričvrstiti na bilo koju nemetalnu površinu. Riječ je o tehnologiji posebno korisnoj za produljenje trajanja EV baterija, kao i kapaciteta mrežnih baterija, a najviše bi koristi od tog rješenja u budućnosti mogli imati proizvođači električnih automobila koji će njime značajno produljiti radni vijek baterija.

„Prijavili smo se na ovo natjecanje jer smo tražili pametnog investitora kao što je InnoEnergy, koji ne donosi samo financijsko ulaganje, već kroz poslovni akcelerator i međunarodnu poslovnu mrežu pruža najbolju podršku u razvoju poslovanja. Uzbuđeni smo što ćemo uz pomoć ove nagrade lakše krenuti u smjeru komercijalizacije našeg proizvoda i njegove krajnje dorade prema potrebama tržišta“,  istaknuo je izvršni direktor Danubia NanoTecha Patrik Krizansky.

Drugo mjesto i nagrada od 10.000 eura pripala je startupu Atlant3D iz Latvije, koji su predstavili 3D pisač za izradu mikro i nanočipova te rješenje za značajno bržu i jeftiniju izradu prototipova mikro i nano uređaja. Treće mjesto i 5.000 eura osvojio je mađarski V-Chiller za razvoj uređaja za hlađenje koji limenke pića ohladi u samo jednoj minuti, koristeći pritom ekološki prihvatljivo vakuumsko hlađenje uz minimalno trošenje energije i utjecaja na okoliš.

Prvi put je dodijeljena i Clean Air Challenge nagrada kojom se nagrađuju tvrtke za doprinos u inicijativama i promišljanju zelenih tehnologija kojima se poboljšava kakvoća i kvaliteta zraka. Priznanje je uručeno Roofit.solaru, tvrtki iz Estonije koja je uvela novi tip solarnih panela, sastavljenih od uobičajenih krovnih materijala, obogaćenih fotonaponskim modulima.

U finalu najvećeg europskog natjecanja iz područja održivog razvoja i energetike sudjelovalo je 14 startupa, pobjednika državnih finala Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Srbije, Latvije, Litve, Estonije, Rumunjske, Bugarske, Turske, Grčke i Hrvatske. Našu je zemlju predstavljao AMPnet, pobjednik državnog finala u organizaciji Invento Capital Partners, koji je predstavio financijsku platformu za nove i postojeće energetske zadruge.