Photokina još jedna žrtva korona virusa

Photokina još jedna žrtva korona virusa
Dražen Tomić / Tomich Productions

Fotografski sajam Photokina, na kojem ima i videa, trebao se održati od 27. do 30. svibnja, ali zbog pandemije koronavirusa otkazan je više od dva mjeseca unaprijed, što potencijalnim izlagačima, posjetiteljima i predstavnicima medija uvelike olakšava stvari.

Također, najavljeno je i da će sljedeći sajam biti održan od 18. do 21. svibnja 2022. u Kölnu. Razlozi za preskakanje 2021. nisu vezani potpuno uz koronavirus. Naime, foto-tržište iznimno je dinamično i brzo se mijenja, a taj će se trend dodatno pojačati u narednom periodu.

Svemu treba pridodati i najbitniju činjenicu - da će zbog ekonomskim problema sljedeća godina biti podosta teška za proizvođače i klijente, pa im treba ostaviti prostora za konsolidaciju, smatraju organizatori i dodaju kako je zaključeno da upravo zato preskakanje godine ima smisla te da će za dvije godine sajam biti kvalitetniji i posjećeniji no što bi bio da se održi dogodine.

„Velika je šteta što se sve ovo događa u svijetu jer kao da naša svakodnevica bespomoćno stoji i promatra silne probleme. A očekivalo se mnogo od 2020. Već na Mobile World Congressu u Barceloni trebali smo svjedočiti naprednim pametnim telefonima, specijaliziranima za mobilne mreže pete generacije (5G)“, ističu organizatori.

Trebali smo svjedočiti i silnom napretku na području umjetne inteligencije, virtualne stvarnosti, proširene stvarnosti... Tehnologije su to koje objedinjene, ali i zasebne, predstavljaju mnogo za industriji vezanu uz fotografiju, obradu fotografija, njihovo procesuiranje, kvalitetu i sve što se veže uz nju.

Upravo zato je Photokina trebala biti osvježavajuća i krajem svibnja okupila bi svjetsku kremu, koja bi pak dokazala da unatoč digitalnom zaokretu, fotografija ima svoje mjesto "pod suncem", i to fotografija načinjena profesionalnom opremom.

Nažalost, koronavirus pokazao se kao velika prepreka pa u smislu velikih svjetskih događaja uzeo još jednu žrtvu - Photokina sajam.