Pet najtraženiji programskih jezika za robotiku

Pet najtraženiji programskih jezika za robotiku

Foto: DepositPhotos

Područje robotike sastoji se od računalne znanosti, elektronike, poznavanja struje, mehatronike, strojnog i dubokog učenja, instrumentacije i umjetne inteligencije. Naravno, zato je iznimno bitno znati i kvalitetno programirati, a da bi to bilo lakše, praktičnije i kvalitetnije, najbolje je koristiti one programe za robotiku koji pružaju sve to u jednom. Stoga, donosimo pet najtraženijih programskih jezika za robotiku.

1. Lisp

Nastao 1958. kao praktična matematička notacija za računalne programe, razvijao se kroz sva ova desetljeća i koristan je na području umjetne inteligencije. Neki od krucijalnih dijelova Robotičkog operativnog sustava (ROS) napisani su u njemu. Pomaže u manipulaciji robotima i uveo je mnoge ideje u računalstvo, koje ga krase. Kao stablaste podatkovne strukture, automatsko upravljanje memorijom, dinamičko tipiziranje, objektno-orijentirano programiranje i samoprevođenje. Izmjenjivost koda i podataka također daje Lispu njegovu lako prepoznatljivu sintaksu.

2. BASIC i Pascal

Riječ je o fundamentalnim skriptama za višestruke industrijske robotičke jezike. Nastao je kako bi početnici naučili programirati, a i dan danas se nalazi u Basic Micro, BasicX i Parallax, koji ga koriste za treniranje robota. Pascal je za nešto naprednije korisnike, ali također je idealan za početak jer u njemu se upoznaje strukturalna metoda programiranja. Oba su idealna za utvrditi gradivo.

3. C(objective) i C++

Ukoliko izostaje znanje rada s ovim programskim jezicima, posao u robotičkoj industriji ostat će nedosanjan san. Jer, iako u IT sektoru smatraju ova dva programska jezika zastarjelima, u robotici su još uvijek itekako pristuni. Primjerice, ROBOTC je grafičko sučelje bazirano na C programskom jeziku, koji je ujedno preferiran u razvoju mikrokontrolera i mikroprocesora. S druge strane, C++ je idealan za rad s umjetnom inteligencijom jer dozvoljava modificiranje skripte liniju po liniju.

4. H.D.Ls (Hardware Description Languages)

Za rad s njim potrebno je i jako dobro poznavanje elektronike, dizajna čipova, kao i većine operacija samo procesora u hardverskom smislu. Njime se razvijaju strujni krugovi jer se sve zapravo odvija na samom objektu i s te strane je jednostavnije nego rad s tradicionalnim jezicima.

5. Java i Python

Java je jedan od najpopularnijih programskih jezika i onaj koji svi moraju znati ukoliko se žele baviti ovim poslom. Koristi se za sve, od weba do Android aplikacija za pametne telefone i tablete. U robotici je ključna za strojno učenje i neuralne veze, ali i sveprisutna, što nije slučaj šire jer su novi programski jezici preuzeli primat. Jedan od njih jest Python. Taj programski jezik može gotovo sve. Web aplikacije, korisnička sučelja, analizu podataka, statistike... Uz Javu i Python pokrili ste većinu područja i nakon toga sve je samo dodatno nadograđivanje u svrhu lakšeg pronalaska posla.

Još iz kategorije

Collina osigurao najposjećenije predavanje u 13 godina Combis konferencije

Collina osigurao najposjećenije predavanje u 13 godina Combis konferencije

20.06.2019. komentiraj

Trinaesta Combis konferencija, središnje godišnje događanje u organizaciji Combisa, odlično je ocjenjena od strane sudionika te je opravdala visoka očekivanja publike i organizatora. Tako je predavanje Pierluigija Colline, bivšeg nogometnog suca i jednog od najpoznatijih osoba na planeti okupilo ukupno 311 sudionika, što je rekordan broj posjetitelja na plenarnom predavanju Combis konferencije.

Samo OiV predao ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1

Samo OiV predao ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1

18.06.2019. komentiraj

Tvrtka u državnom vlasništvu Odašiljači i veze jedina je predala ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1 kojima će se u potpunosti omogućiti dolazak Full HD TV-a na hrvatsko televizijsko tržište i izvan IPTV platformi.

HANFA razmatra trajnu zabranu trgovanja binarnim opcijama u Hrvatskoj

HANFA razmatra trajnu zabranu trgovanja binarnim opcijama u Hrvatskoj

18.06.2019. komentiraj

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), zbog sve češćih upita građana, upozorava javnost na povećan oprez prilikom trgovanja CFD-ovima (ugovori za razlike), binarnim opcijama i drugim visokorizičnim financijskim instrumentima, a posebno stoga što se trgovanje takvim proizvodima prvenstveno odvija on-line i preko manje poznatih inozemnih posrednika. U posljednje vrijeme zapaženi su slučajevi trgovanja putem internetskih stranica