Pet najtraženiji programskih jezika za robotiku

Pet najtraženiji programskih jezika za robotiku

Foto: DepositPhotos

Područje robotike sastoji se od računalne znanosti, elektronike, poznavanja struje, mehatronike, strojnog i dubokog učenja, instrumentacije i umjetne inteligencije. Naravno, zato je iznimno bitno znati i kvalitetno programirati, a da bi to bilo lakše, praktičnije i kvalitetnije, najbolje je koristiti one programe za robotiku koji pružaju sve to u jednom. Stoga, donosimo pet najtraženijih programskih jezika za robotiku.

1. Lisp

Nastao 1958. kao praktična matematička notacija za računalne programe, razvijao se kroz sva ova desetljeća i koristan je na području umjetne inteligencije. Neki od krucijalnih dijelova Robotičkog operativnog sustava (ROS) napisani su u njemu. Pomaže u manipulaciji robotima i uveo je mnoge ideje u računalstvo, koje ga krase. Kao stablaste podatkovne strukture, automatsko upravljanje memorijom, dinamičko tipiziranje, objektno-orijentirano programiranje i samoprevođenje. Izmjenjivost koda i podataka također daje Lispu njegovu lako prepoznatljivu sintaksu.

2. BASIC i Pascal

Riječ je o fundamentalnim skriptama za višestruke industrijske robotičke jezike. Nastao je kako bi početnici naučili programirati, a i dan danas se nalazi u Basic Micro, BasicX i Parallax, koji ga koriste za treniranje robota. Pascal je za nešto naprednije korisnike, ali također je idealan za početak jer u njemu se upoznaje strukturalna metoda programiranja. Oba su idealna za utvrditi gradivo.

3. C(objective) i C++

Ukoliko izostaje znanje rada s ovim programskim jezicima, posao u robotičkoj industriji ostat će nedosanjan san. Jer, iako u IT sektoru smatraju ova dva programska jezika zastarjelima, u robotici su još uvijek itekako pristuni. Primjerice, ROBOTC je grafičko sučelje bazirano na C programskom jeziku, koji je ujedno preferiran u razvoju mikrokontrolera i mikroprocesora. S druge strane, C++ je idealan za rad s umjetnom inteligencijom jer dozvoljava modificiranje skripte liniju po liniju.

4. H.D.Ls (Hardware Description Languages)

Za rad s njim potrebno je i jako dobro poznavanje elektronike, dizajna čipova, kao i većine operacija samo procesora u hardverskom smislu. Njime se razvijaju strujni krugovi jer se sve zapravo odvija na samom objektu i s te strane je jednostavnije nego rad s tradicionalnim jezicima.

5. Java i Python

Java je jedan od najpopularnijih programskih jezika i onaj koji svi moraju znati ukoliko se žele baviti ovim poslom. Koristi se za sve, od weba do Android aplikacija za pametne telefone i tablete. U robotici je ključna za strojno učenje i neuralne veze, ali i sveprisutna, što nije slučaj šire jer su novi programski jezici preuzeli primat. Jedan od njih jest Python. Taj programski jezik može gotovo sve. Web aplikacije, korisnička sučelja, analizu podataka, statistike... Uz Javu i Python pokrili ste većinu područja i nakon toga sve je samo dodatno nadograđivanje u svrhu lakšeg pronalaska posla.

Još iz kategorije

Najavljena treća eSecurity konferencija 2019

Najavljena treća eSecurity konferencija 2019

17.01.2019. komentiraj

Nakon dvije uspješne međunarodne konferencije na temu IT sigurnosti i zaštite informacija Udruženje eSigurnost najavljuje organizaciju svoje treće eSecurity konferencije, koja se održava od 3. do 5. travnja 2019. godine u Hotelu Holiday Inn u Beogradu.

Ovog tjedna održava se novi Elektroboj

Ovog tjedna održava se novi Elektroboj

17.01.2019. komentiraj

Elektroboj, natjecanje u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike započinje svečanim otvorenjem 17. siječnja 2019. u 15 sati u dvorani A211 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

CES 2019: Bellov koncept koji će trebati dorade

CES 2019: Bellov koncept koji će trebati dorade

16.01.2019. komentiraj

Poznati svjetski proizvođač helikoptera američki Bell na ovogodišnjem je CES-u predstavio nekoliko noviteta od dvaju malih četveromotornih dronova za prijevoza paketa od 35 kilograma na više, pa sve do velikog hexacoptera namijenjenog prijevozu putnika. Najvažnija inovacija je da je riječ o letjelicama pogonjenim hibridnim pogonom - odnosno motori će proitvoditi struju koja će poslije pokretati motore dok će postojati i poseban baterijski sustav za slučaj otkazivanja motora koji će omogućiti sigurno slijetanje.