POZITIVAN TREND

PC tržište se vraća rastu u posljednjem kvartalu prošle godine

PC tržište se vraća rastu u posljednjem kvartalu prošle godine
Depositphotos

Svjetsko tržište osobnih računala prekinulo je niz godišnjih pada isporuka u posljednjem kvartalu 2023., bilježeći skroman godišnji rast od 3 posto, prema podacima Canalysa. Ukupne isporuke stolnih i prijenosnih računala porasle su na 65,3 milijuna jedinica. Isporuke prijenosnih računala dosegle su 51,6 milijuna jedinica, što je 4 posto više u odnosu na 2022., dok su isporuke stolnih računala pale na 13,7 milijuna jedinica, što je pad od 1 posto.

Za cijelu 2023. godinu, isporuke osobnih računala iznosile su ukupno 247 milijuna jedinica, što predstavlja pad od 13 posto u usporedbi s 2022. Tržište je sada spremno za rast, tvrdi Canalys, s osobnim računalima s AI-om koja će pružiti dodatni poticaj tijekom tekućeg ciklusa osvježavanja i Iznad. Canalys predviđa da će do 2027. biti isporučeno više od 170 milijuna osobnih računala s AI-om, od kojih će gotovo 60 posto biti postavljeno u komercijalnim okruženjima.

"2023. bila je godina izazova za industriju osobnih računala, ali tvrtke su ostale otporne i sada se mogu radovati poboljšanju krajolika", rekao je Himani Mukka, voditelj istraživanja u Canalysu. “Oprezni optimizam među ključnim igračima na tržištu potvrđen je jačom blagdanskom sezonom u usporedbi s prošlom godinom, a korekcije zaliha u prethodnim kvartalima pomogle su u podršci ponovnoj prodaji. Kako se makroekonomski uvjeti nastavljaju poboljšavati, tvrtke i pojedinci koji su odgađali kupnju mnoga tromjesečja sada su spremni nastaviti trošiti na računala.”

“Kako bi iskoristila porast potražnje, industrija osobnih računala sada će isporučiti značajne inovacije kroz mogućnosti AI na uređajima u osobnim računalima, a 2024. bit će odlična godina za takve uređaje,” rekao je Ishan Dutt, glavni analitičar u Canalysu. “Mnoštvo najava od strane OEM-ova i dobavljača čipseta na CES-u će pripremiti pozornicu za više proizvoda koji će biti izneseni na tržište kasnije tijekom godine. Očekujemo da će jedno od pet računala isporučenih ove godine biti sposobno za AI, uključujući namjenski čipset ili blok, kao što je NPU, za pokretanje AI radnih opterećenja na uređaju. Usvajanje će se brzo povećati nakon toga, posebno u komercijalnom sektoru, gdje će prednosti AI-ja na uređaju povezane s produktivnošću, sigurnošću i upravljanjem troškovima postati ključno razmatranje za tvrtke.”

Lenovo je zapečatio prvo mjesto na ljestvici tržišta osobnih računala za 4. kvartal 23., isporučivši 16,1 milijuna jedinica i bilježeći godišnji rast od 3 posto. Također je bio najveći dobavljač dostave za cijelu 2023. godinu, objavivši 59,1 milijun jedinica. HP, koji je osigurao drugu poziciju, zabilježio je rast isporuka od 6 posto na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju. Njegove ukupne godišnje isporuke za 2023. iznosile su 52,9 milijuna jedinica, što je marginalno smanjenje od 4 posto u odnosu na 2022. Dell je zadržao treću poziciju i na ljestvici u četvrtom kvartalu i na ljestvici cijele 2023., isporučivši 9,9 milijuna jedinica, odnosno 40 milijuna jedinica.

Apple je osigurao četvrtu poziciju u četvrtom tromjesečju isporučivši 6,6 milijuna jedinica globalno, postigavši rast od 9 posto. Dobavljač je također zadržao četvrto mjesto u poretku za cijelu godinu, doživjevši pad od 14 posto u odnosu na 2022. s ukupnim brojem jedinica koji je dosegnuo 23 milijuna jedinica. Acer je osigurao peto mjesto s rastom od 12 posto u odnosu na prethodnu godinu, isporučivši 4 milijuna jedinica u četvrtom kvartalu, ali Asus je zauzeo peto mjesto na ljestvici za cijelu godinu za 2023., s ukupno 16 milijuna jedinica i godišnjim padom od 21 posto u usporedbi do 2022.