PC tržište pogurali tableti

PC tržište pogurali tableti
Fotolia

Najnovija analiza prodaje osobnih računala za posljednji četvrti kvartal prošle godine koju su napravili analitičari Canaysa pokazuje kako je tržište pogurala isporuka tablet računala što je u konačnici donijelo da je samo u posljednjem kvartalu ukupni rast 17,9 posto.

Pritom, je, tvrde analitičari Canalysa, tablet tržište gotovo pa eksplodiralo i zabilježen je rast od 65,2 posto na 76,3 milijuna komada, odnosno to predstavlja 48,3 posto ukupno PC tržišta u posljednjem kvartalu prošle godine.

Ako se pak iz brojčano-statističke matematike izdvoje tableti, PC tržište je u posljednjem kvartalu zabilježilo pad i do 6,9 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Nastavak je to negativnog trenda prodaje desktopa i prijenosnih računala jer mnogi korisnici kupuju tablete, ali i hibridna računala poput Lenovo Yoge koji omogućuju korištenje prijenosnika i kao tableta i kao „full“ notebooka.

Apple je bio najuspješniji proizvođač s isporučenih 30,9 milijuna komada odnosno oko 19,5 posto tržišta no to prije svega treba zahvaliti iPad tabletu, jer je uz 26 milijuna iPad u tome segmentu, dakle tableta, uzeo uvjerljivo prvo mjesto s 84,3 posto ukupnih isporuka. Tako je Apple zabilježio rast udjela s 27,3 posto ma 34,1 posto kada je riječ o tabletima.

Lenovo je završio na drugom mjestu s 11,8 posto udjela u četvrtom kvartalu 2013., a isporuke je pritom u istom razdoblju povećao 25,5 posto prije svega zahvaljujući rastu izvan domaćeg kineskog tržišta. Iako je pritom na kineskom tržištu zabilježio pad isporuka prijenosnika za 11,4 posto, no to je nadoknadio snažno na drugim tržištima.

Samsung je zauzeo treće mjesto s 18,2 milijuna komada, ali pretežito je riječ o tabletima koji su kod Samsunga zauzeli 79,7 posto njegova tržišta. Samsung je zadržao uvjerljivo drugu poziciju na tablet tržištu, a zajedno s Appleom drži ukupno 53,2 posto ukupno tablet tržišta.

Kada je riječ o desktop i prijenosnim računalima u tijeku je tranzicija na Windows 8 i Windows 8.1 operativni sustav no ona nije tako brza kako se očekivalo, tvrde analitičari Canalysa.