PC-jevi predaju vladavinu tabletima

PC-jevi predaju vladavinu tabletima
BlackBerryOS.com

Prema skoro svim istraživanjima tržišta čini se kako se osobnim računalima crno piše. Prodaja je sve manja iz godine u godinu te se za 2013 godinu procjenjuje pad od čak 10 posto. Sve više proizvođača osobnih računala okreće se proizvodnji tableta ili smartphoneova jer su i sami svjesni kakva je klima zavladala svjetskim tržištem.

Potrošači se sve više okreću tabletima, za koje se očekuje da će prodaja porasti za 59% u ovoj godini , što znači da će pošiljka tableta na tržište iznositi 182,5 milijuna uređaja.

Tako barem tvrdi analitička tvrtka Canalys koja je provela istraživanje i utvrdila kako je potražnja za osobnim kompjuterima, u prvom tromjesečju, pala za 10,3 posto, a potražnja za prijenosnim računalima za 13,1 posto. U tom istom periodu udvostručio se broj tableta na tržištu, a veličina pošiljke je porasla na 41,9 milijuna uređaja, što predstavlja porast od 106,1 posto.

Sudeći prema ovim rezultatima tableti ili neka vrsta hibridnih uređaja bi mogli u potpunosti zamijeniti prijenosna računala. Također, tvrtka Canalys predviđa da će veličina pošiljke osobnih računala, a pri tome se misli na stolna računala, prijenosna računala i notebookove, do kraja tekuće godine iznositi 493,1 milijuna jedinica, što je porast od samo 7% u odnosu na prošle godine.

Tableti će vladati tržištem sa udjelom od 37 %, što je povećanje u odnosu na 2012 godinu za 25 %, te se predviđa da će u posljednjem tromjesečju isporuka tableta premašiti isporuku notebookova.

Iako je svima jasno da osobna računala više nemaju toliki značaj i važnost, ne odustaje se u potpunosti od njih, pa su se tako na tržištu pojavili mnogi hibridni uređaji koji kombiniraju tablete i prijenosna računala koji su dobar pokušaj da se barem pojedini sektori proizvodnje osobnih računala u budućnosti potpuno ne ugase.

Cilj svih je opstati na tržištu pa se doista smišljaju razni načini i prilagodbe te se velik broj PC proizvođača u ovoj godini prebacio na proizvodnju pametnih uređaja, što je, kako se čine prema Canalysovom izvješću doista i bio „smart“ potez jer tvrtka također predviđa da će 2017 godine svjetska isporuka iznositi 713,8 milijuna uređaja, od čega će 64% biti tableti a 25% notebookovi.