Pazite se, stiže nam audio malware

Pazite se, stiže nam audio malware
Fotolia

Računalni znanstvenici razvili su audio malware prototip koji je sposoban za uspostavljanje komunikacije među uređajima koji nemaju aktivnu mrežnu vezu, navodi se u Ars Technica izvješću. Malware iz laboratorija koristi ugrađene mikrofone i zvučnike da pošalje visoke frekvencije signala iz zaraženih računala na drugi izvor.

Iako ima ograničenu primjenu i mogu poslati samo 20 bita podataka u sekundi audio malware koncept još uvijek se može koristiti za slanje značajnih podataka korisnika, uključujući i lozinke za pojedine sustave. Iako ovo djeluje pomalo kao iz novog James Bond filma očito je kako se znanost razvija u smjerovima o kojima smo do sada samo sanjali.

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu Journal of Communications dokazuje kako računala koja nisu priključeni na mrežu teoretski mogu biti zaštićena pomoću “air-gap“ sustava koji se nalazi između njih. Neki istraživači smatraju kako takav malware koji je sposoban putovati između dviju nepovezanih računala već postoji i da se može širiti pomoću USB stickova.