Parić: Napokon krećemo s objedinjenom telekom infrastrukturom

Parić: Napokon krećemo s objedinjenom telekom infrastrukturom
Dražen Tomić

Prvi čovjek u ministarstvu gospodarstva zadužen za e-Hrvatsku Darko Parić najavio je na konferenciji Eurofrija na temu informacijskog društva u svjetlu ulaska u EU kako će 8500 kilometara optičke i druge telekomunikacijske infrastrukture koja se nalazi u javnom poduzećima biti napokon u idućim danima objedinjeno pod kapom Odašiljača i veza.

„Ugovori su napisani, tako da treba iskoristiti postojeće investicije, a na ovakvu kilometražu uloženo je dosad 1,4 milijarde kuna. Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske željeznice, Hrvatske autoceste, Jadranski naftovod, Plinacro prepustit će upravljanje i iznajmljivanje, održavanje te infrastrukture jer se ona jako slabo danas koristi osim u svrhu poslovanja svake pojedine firme“, ističe Parić.

Prema njegovim riječima optička infrastruktura bit će u funkciji gospodarstva,a osim toga intenzivira se e-government usluge koje bi trebale krenuti vrlo brzo.

„Sustav e-Građani donijet će sve na jednom mjestu i to ćemo regulirati zakonom. Sljedeće godine Ministarstvo unutarnjih poslova riješit će e-osobnu iskaznicu, no prije toga sustavno će se riješiti neke usluge Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Ministarstva znanosti i usluge e-dnevnik, Porezne uprave i to kroz uslugu elektroničke porezne kartice. APIS I FINA davat će okvir, a usluge će se poput lego kockica spajati na cijeli sustav“, objašnjava Parić.