Pandemija koronavirusa ubrzala popularizaciju beskontaktnog načina plaćanja

Pandemija koronavirusa ubrzala popularizaciju beskontaktnog načina plaćanja
DepositPhotos

Pandemija koronavirusa ubrzala je popularizaciju beskontaktnog načina plaćanja, što se jasno vidi prema brojkama prezentiranima od strane Buy Shares. Dakle, u prošloj godini je na globalnoj razini ovim načinom izvedeno transakcija u vrijednosti 482,7 milijardi američkih dolara.

U ovoj bi se godini to trebalo, prema prognozama, povećati sve do 664,5 milijardi dolara, a do 2024. bismo trebali svjedočiti brojci od vrtoglavih 1,63 bilijuna dolara. Iako bi rast iz godine u godinu bio prisutan neovisno o pandemiji, činjenica je da se ubrzao.

Svjedoči to situacija po regijama, ne samo na globalnoj razini, što ponajviše pokreću Sjedinjene Američke Države i Kina. Konkretnije, u prošloj godini, gledajući prema svjetskim regijama, Daleki istok i Kina su zabilježili 226,5 milijardi dolara beskontaktnih transakcija, a Sjeverna Amerika njih 156,5 milijardi.

Na ostatak svijeta "otpalo" je oko stotinu milijardi, a od toga je Europa činila 63,5 milijarde. Samim time, jasno je da potencijal itekako postoji i već ove godine trebao bi se početi ispunjavati u osjetno širem obujmu.

Jer, dok će Daleki istok i Kina biti na 313,3 milijarde dolara, a Sjeverna Amerika na 194,2 milijarde, Europa će "dogurati" do 93,5 milijarde. Istovremeno, Latinska Amerika će biti na 12,2 milijarde u odnosu na 4,6 milijarde iz prošle godine.

A već 2024. će Daleki istok i Kina zabilježiti 849,1 milijardu dolara, Sjeverna Amerika 309,9 milijardi, Europa 224,1 milijardu i Latinska Amerika 116,1 milijardu dolara beskontaktnih transakcija.

Ostatak svijeta pratit će ove trendove i ispunjavati potencijal kako će godine prolaziti i kako će se pojedine regije razvijati. Nije tajna da Afrika, dijelovi Azije, Europe i Južne Amerike imaju još podosta prostora za napredovati u ovom smislu, ali i mnogim drugima koji se tiču tehnologije.