Pandemija koronavirusa pogurat će digitalnu prodaju karata za 150 posto do 2022.

Pandemija koronavirusa pogurat će digitalnu prodaju karata za 150 posto do 2022.
DepositPhotos / Ilustracija

Digitalna kupovina karata do 2022. će premašiti rezultate ostvarene prije pandemije koronavirusa, što znači da će sa 12,7 milijardi “skočiti“ na 32 milijarde, barem ako je suditi po izvještaju od strane Juniper Researcha.

Pritom, treba znati da se radi o kartama za željeznički, metro i autobusni sektor, koji se polako oporavlja sad kad se zaposlenici vraćaju u urede i polako prestaju u većem obujmu raditi iz svojih domova. Kako bi se prilagodili toj situaciji i motivirali one koji imaju na izbor ostanak kod kuće ili putovanje u urede, odgovorni u javnom prijevozu su počeli prilagođavati ponudu.

Obavili su transformaciju i okrenuli se više digitalnim transakcijama, manje novčanim, a trude se što više potpuno eliminirati gotovinu. Kao što je to još u ožujku prije dvije godine u javnom prijevozu učinio Amsterdam. Samim time, korisnicima usluga javnog prijevoza lakše će biti putovati, dolaziti do karata i bit će općeniti opušteniji jer ne moraju razmišljati o tome imaju li sitniš kod sebe, nemaju, hoće li redovi na blagajnama i pred aparatima biti dugački pa zbog toga zakasne kamo su krenuli...

Ali, jedini sektor koji će kratkoročno profitirati zbog lakše kupovine karata digitalnim putem, jest onaj vezan za zračni promet. Što je podosta dobra vijest ako se uzme u obzir da se gubici u tom sektoru za ovu godinu procjenjuju na nevjerojatnih 400 milijardi američkih dolara!

Možda to spasi neke aviokompanije, od kojih su mnoge proglasile stečaj ili krenule u otpuštanja, rezove i redukciju rada u globalu. Nažalost, kratkoročno se od segmenta digitalne prodaje karata ne očekuju troznamenkaste svote, iza koji stoji "milijarda". Ne, ukupno, s ovogodišnjih 1,7 milijardi dolara će digitalna prodaja karata "skočiti" na 5,25 milijardi dolara u 2022. Iako je to 200 posto rasta, nedovoljno je da bi pomoglo uzdrmanim sektorima pa će oporavak trajati još koju godinu i morat će ga potaknuti još pokoja promjena na bolje.