Pametni telefoni za četiri godine mogli bi doseći do 82 posto udjela na tržištu

Pametni telefoni za četiri godine mogli bi doseći do 82 posto udjela na tržištu
Fotolia

Prema najnovijem istraživanju smartphone uređaji bi mogli doseći 82 posto tržišnog udjela do 2017. godine. Ovaj trend rasta udjela pametnih telefona na tržištu započe je 2008 godine kada je predstavljen iPhone uređaj, te se nastavio sve do danas. Graf dobiven istraživanjem pokazuje da se tržišta u razvoju, kao što su Bliski istok i Azija, sve više odmiču od običnih mobilnih telefona. Smartphone uređaji su nedavno premašili 50 posto globalnog tržišnog udjela, čemu su uvelike doprinijela baš ovakva tržišta u razvoju.

Sasvim je moguće da smartphone uređaji dosegnu 82 posto udjela na tržištu i prije 2017. godine. Pogotovo uz pomoć tvrtki poput Motorole, koja na tržište lansira jeftinije uređaje, kao što je Moto G smartphone, koji su zapravo poprilično dobri i kvalitetni. Iz Motorole navode da je Moto G uređaj prvenstveno namijenjen tržištima u razvoju, koš to su Bliski istok i Azija, ali da će se ovaj uređaj također prodavati i na Američkom i Europskom tržištu.

Prema istraživanju NPD-a u 2017. godini biti će više od 1,8 milijardi prodanih pametnih telefona, te će prema predviđanjima većina tih prodanih telefona imati zaslone dijagonale od 4 do 4,9 inča. Ova previđanja nimalo ne čude, s obzirom na to da u 2013. godini ima puno više uređaja s 4-inčnim zaslonom nego većih uređaja kao što je Galaxy Note 3.