Pametni telefoni najčešće se koriste za slanje poruka

Pametni telefoni najčešće se koriste za slanje poruka
Shutterstock

Huawei Consumer Business Grupa je u suradnji s agencijom Ipsos provela zanimljivo istraživanje u 12 različitih zemalja, uključujući i Hrvatsku, kako bi se upoznala s navikama korisnika koje se odnose na upotrebu pametnih telefona tijekom perioda od 24 sata.

Istraživanje je tako pokazalo da čak 66% ispitanika iz Hrvatske prije odlaska na spavanje šalje elektroničku poštu, provjerava poruke i pregledava društvene mreže, a 53% njih to čini nakon što se ustanu. To je jedan od razloga zašto čak 53% ispitanika u krevet nosi i mobitel, a 11% ih drži ispod jastuka dok spavaju.

Huawei je istraživanje nazvao „Pametni (telefonski) odnosi“, a provedeno je kako bi se analizirao prosječni korisnik i njegov odnos s pametnim telefonom. Istraživanje je pokazalo da 32% stanovnika Hrvatske provjerava svoj pametni telefon desetak puta u satu, a neki čak i više. Pritom uređaje najčešće koriste za pretraživanje informacija, zabavu, društvene mreže, čitanje novosti, navigaciju te kupovinu i plaćanja. Istraživanje tako pokazuje koliko smo zapravo povezani sa svojim pametnim telefonima.

Tipičan stanovnik Hrvatske treba pametni telefon za slanje tekstualnih poruka (94%), snimanje fotografija (91%) i za pristup društvenim mrežama (85%). Huawei istraživanje također je pokazalo da 61% ispitanika priznaje da svoj pametni telefon u prosjeku imaju uz sebe više od 13 sati dnevno. Štoviše, 27% ispitanika 3 do 4 sata dnevno aktivno koristi pametne telefone.

Iako nije iznenađujuće da većina korisnika provodi vrijeme koristeći pametni telefon dok putuju na posao i s posla, istraživanje otkriva da 33% Hrvata i Hrvatica nose svoje pametne telefone čak i u toalet, 28% u kupaonicu, 49% u kuhinju i 30% u dječje sobe.

Ono što se može zaključiti iz istraživanja je da bi se u današnje vrijeme većina osjećala izgubljeno bez pametnih telefona. Ovisnost o pametnim telefonima je tolika da ih se provjerava barem nekoliko puta u satu. Telefoni su bez sumnje prvo što ljudi ujutro provjeravaju, a također i zadnje. U međuvremenu, korisnicima mobiteli služe za pretraživanje interneta, čitanje elektroničke pošte te za uspostavu poziva i slanje tekstualnih poruka. Ne iznenađuje da će čak 98% stanovnika Hrvatske sa sobom ponijeti pametni telefon pri izlasku iz doma. S druge strane, pomalo je neočekivano je da će se svega 43% ispitanika vratiti po mobitel ako isti zaborave, a pri tome i svjesno zakasniti na posao.

Istraživanje koje je naručio Huawei, agencija Ipsos provela je tijekom siječnja 2018. godine na tržištima Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Grčke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske.