SPONZORIRANO

„Pametna rješenja za svijet bez prepreka“ tema su osme Generacije NOW Hrvatskog Telekoma

„Pametna rješenja za svijet bez prepreka“ tema su osme Generacije NOW Hrvatskog Telekoma

Krenula je osma Generacija NOW, nacionalni program obrazovanja djece i mladih u organizaciji Hrvatskog Telekoma i u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), a 900 djece sudionika programa ove će godine raditi na projektima usmjerenim na pomaganje osobama s invaliditetom i poteškoćama u savladavanju brojnih izazova s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Ove školske godine u programu će sudjelovati učenici 90 ustanova, osnovnih i srednjih škola, udruga te obrazovnih ustanova i institucija koje promiču STEM znanje diljem Hrvatske. Od svog početka program Generacija NOW je uspješno prošlo više od 4.000 djece i mladih diljem Hrvatske, a u njemu je sudjelovalo više od 360 obrazovnih institucija.

U Hrvatskoj živi više od 650.000 osoba s invaliditetom, od čega 48% čine osobe starije od 65 godine, 41% osobe radni aktivne dobi, 11% djeca i mladi. Pritom, izvješće Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a procjenjuje kako će više od 2,5 milijarde osoba trebati barem jedno pomoćno tehnološko (assistive technology) rješenje do 2030. godine, pri čemu milijarda osoba s poteškoćama ili invaliditetom nažalost nema pristup njima potrebnim tehnologijama.

Tijekom izrade projekata koji poboljšavaju kvalitetu života osoba s poteškoćama ili invaliditetom, na temu „Pametna rješenja za svijet bez prepreka“, sudionici Generacije NOW imat će potpunu slobodu u odabiru rješenja.

„Apsolutno svi zaslužuju jednake prilike kako bi ostvarili svij potencijal U to vjerujemo i za to se u Hrvatskom Telekomu zalažemo, jer digitalne tehnologije imaju važnu ulogu, dapače, moć pomoći pri stvaranu takvog društva, društva jednakih. Ovogodišnji program Generacija NOW jasno to odražava pružajući djeci i mladima kvalitetno, praktično i moderno STEM obrazovanje te stjecanje ključnih znanja. Pritom adresirajući važno društveno pitanje stvaranja inkluzivnijeg društva, čemu svi, kao pojedinci i kompanije možemo doprinijeti. Inovativnih i kreativnih rješenja u Generaciji NOW nikada nije nedostajalo te se veselimo vidjeti što će mladi umovi osmisliti i ove godine", izjavio je Igor Vukasović, direktor Odjela za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu i predsjednik ovogodišnjeg žirija.

„Kroz odličnu i dugogodišnju suradnju IRIM-a i Hrvatskog Telekoma na projektu Generacija NOW stvoren je najveći obrazovni projekt Interneta stvari u regiji kroz koji smo do sada opremili više od 360 obrazovnih ustanova atraktivnom opremom i educirali više od 500 nastavnika i mentora koji svoja znanja iz godine u godinu prenose novim generacijama zainteresiranih učenika. U Generaciji NOW djeca stječu kompetencije u području STEM-a, digitalnih tehnologija, rješavanja problema, timskog rada, ali i ono bitnije - postaju stvaratelji vlastitih tehnoloških rješenja kao odgovor na izazove u njihovim okruženjima. Jako me zanima i veseli kakve će projekte u ovoj školskoj godini proizvesti.“, rekao je Paolo Zenzerović, izvršni direktor IRIM-a i jedan od članova žirija.

Ostali članovi ovogodišnjeg žirija su istaknuti pojedinci iz poslovnog i obrazovnog sektora: Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u Hrvatskom Telekomu, Zlata Paštar, članica vijeća Fonda Desa & Jerko Baković, Darko Rakić, predsjednik udruge Suradnici u nastavi, Marijana Šarolić Robić, potpredsjednica udruge CRO Startup, Darijo Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom, Josipa Majić, suosnivačica fintecha Revuto, Ivan Rimac, Chief Information Officer (CIO), Barrage.

Učenici osnovnih i srednjih škola koji će sudjelovati u projektu moći će u izradi konkretnog projekta koristiti Neuron, Arduino i Dasduino komplete te dodatne DFRobot komponente koje su škole dobile u sklopu programa Generacija NOW, a Hrvatski Telekom za sve uključene institucije osigurava i internetski pristup.