Padom cijena urušava se mobilna industrija?!

Padom cijena urušava se mobilna industrija?!
Fotolia

Tržište pametnih telefona počinje sve više nalikovati na tržište osobnih računala. Bloomberg izvještava o nepovoljnom trendu koji započinje u mobilnoj industriji. Dok količina pošiljaka pametnih telefona strmoglavo raste, njihova prosječna prodajna cijena svakim danom sve više pada. Znači li to da pametne telefone očekuje sudbina osobnih računala, za koje je takav trend opadanja započeo 90-ih?

Podaci International Data Corporation pokazuju da je prosječna cijena pametnih telefona pala sa 450 dolara, koliko je iznosila na početku 2012., na sadašnjih 375 dolara. Smatra se da su najveći „krivci“ za ovakvo stanje proizvođači iz Azije. Primjer za to je Huawei, donio je mnoge promjene na tržište i kupci su odmah počeli prepoznavati njihove jeftinije verzije Androida kao dobru priliku za kupnju, tjerajući time i druge proizvođače da snize svoje cijene.

Tržištu se sve manje vrti oko brzine i performansa. Sada glavnu riječ ima cijena uređaja. Ljudima ne treba tolika ponuda telefona, ako su već zadovoljni s onime kojeg trenutno imaju. izjavio je IDC-ev analitičar Kevin Restivo.

Ako se povijest doista ponovi, tržište pametnih telefona može u narednih nekoliko godina očekivati velike promjene, neki proizvođači mogli bi propasti. To se najviše odnosi na one koji su negdje u sredini. Hoće li se možda ponoviti scenarij kakav je bio na tržištu osobnih računala? Razne konsolidacije, spajanja i kupnje doveli su do velikih turbulencija i pada cijena. IBM je prodao svoj dio Lenovu, HP kupio Compaq i Acer Gateway. Nokia, Blackberry i HTC trebaju napraviti dobru strategiju za budućnost, inače je ovakav scenarij za te tvrtke neizbježan.