NOVI PROBLEMI

Pad tržišta osobnih računala se smanjuje u drugom kvartalu ove godine

Pad tržišta osobnih računala se smanjuje u drugom kvartalu ove godine
Depositphotos

Pad svjetskog tržišta osobnih računala usporio se u drugom tromjesečju 2023., pri čemu su ukupne isporuke stolnih i prijenosnih računala pale za 11,5 posto na godišnjoj razini na 62,1 milijun jedinica, prema Canalysu. Ovo slijedi nakon dva uzastopna tromjesečja u kojima su isporuke pale za više od 30 posto.

Količina u drugom tromjesečju predstavlja uzastopno povećanje isporuka za 11,9 posto i znak je da je tržište na putu ubrzanog oporavka u drugoj polovici ove godine. Isporuke prijenosnih računala pale su za 9,3 posto godišnje, dosegnuvši 49,4 milijuna jedinica, dok su se stolna računala suočila s većim padom od 19,3 posto na 12,6 milijuna jedinica isporuka.

"Tržište osobnih računala pokazuje rane znakove oporavka nakon teškog razdoblja", rekao je Ishan Dutt, glavni analitičar u Canalysu.

“Očekivao se godišnji pad isporuka u drugom tromjesečju 2023., ali postoje naznake da se mnogi problemi koji su utjecali na sektor počinju povlačiti. Iako je globalna makroekonomska situacija i dalje teška, ključni igrači u industriji ukazuju na činjenicu da su stope aktivacije krajnjih korisnika praćene jače od isporuka u prodaji. Kako se uvjeti poboljšavaju, očekujemo da će tvrtke preraspodijeliti neaktivnu potrošnju natrag prema IT nadogradnji. U drugom tromjesečju 2023. povratak financiranja iz javnog sektora pomogao je potaknuti snažnu potražnju za računalima za povratak u školu", rekao je Dutt.

"Pozitivni tržišni signali sugeriraju daljnje poboljšanje za industriju osobnih računala u 2023.", rekao je Kieren Jessop, istraživački analitičar u Canalysu.

“Razine zaliha dodatno su se smanjile u drugom tromjesečju, budući da je 41 posto partnera u kanalu koje je Canalys ispitao u lipnju izjavilo da imaju manje od tjedan dana zaliha računala. Svi segmenti kupaca trebali bi se sekvencijalno poboljšavati do kraja 2023. usred posljednjeg pomaka korekcija zaliha i jače sezonske promjene u drugoj polovici godine. Međutim, isporuke za cijelu 2023. godinu bit će niže nego 2022. budući da potrošači u postpandemičnom okruženju stavljaju potrošnju na osobna računala iza drugih kategorija", rekao je Jessop.

Lenovo je nastavio voditi na svjetskom tržištu računala, ali je doživio veliki pad isporuke od 18 posto na godišnjoj razini, pavši na 14,2 milijuna jedinica. Drugoplasirani HP uživao je u dobrom kvartalu, potpomognut dobrom prodajom Chromebookova u SAD-u. Ostvario je nepromijenjenu izvedbu isporučivši 13,4 milijuna jedinica diljem svijeta.

Dell je zadržao treće mjesto, ali je izgubio više od dva boda tržišnog udjela jer su njegove isporuke pale za 22 posto. Apple je ostvario najveći rast među glavnim dobavljačima u drugom tromjesečju 2023., s povećanjem isporuka od 51 posto na godišnjoj razini. Iako ga je potaknulo lansiranje novog 15-inčnog Macbook Aira, njegov snažan učinak uglavnom je bio potaknut povoljnim usporednim tromjesečjem zbog poremećaja u opskrbnom lancu s kojim se suočio prošle godine. Acer je zapečatio peto mjesto na ljestvici, s isporukama od nešto manje od četiri milijuna jedinica.